Red een Legkip roept mensen op om met Pasen geen eieren te kopen maar in plaats daarvan een paar kippen te redden en ze een echt kippenleven te geven in hun tuin. Mensen kunnen zich aanmelden voor het redden van een kip via www.redeenlegkip.nl. Over enkele dagen is het weer Pasen en de eieren voor het paasontbijt liggen weer vrolijk volop in de supermarkt.

Pasen
Red een Legkip roept op: koop geen ei, maar red een kip met Pasen | Foto: Red een Legkip

Dat er voor die eieren in ons land ruim 44 miljoen legkippen, waaronder nog altijd 4,55 miljoen kippen in kooien moeten leven in erbarmelijke omstandigheden wordt gemakshalve maar vergeten. Kippen die zich niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar vaak kaal.

Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die periode rond de 400 eieren. Daarna word ze omdat de productie van eieren iets minder wordt, de eischaal iets dunner wordt en de eieren iets groter (waardoor ze niet meer goed in de doosjes passen) niet meer als economisch rendabel gezien en is zij nauwelijks nog iets waard. Als dank voor het vele eieren leggen worden de kippen in kratten geduwd en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd om daar op gruwelijke wijze gedood te worden om daarna als vrijwel waardeloze soepkip verscheept te worden naar Afrika.

miljoenen kippen
Foto: Pixabay

13.265 geredde legkippen

Vlak voordat de kippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip tegen de slachtprijs telkens een groep kippen vrij. Deze kippen gaan eerst naar de opvangcentra om aan te sterken en om, indien nodig, medische verzorging te krijgen. Daarna worden ze geadopteerd door mensen die zich via www.redeenlegkip.nl daar voor hebben aangemeld om hen eindelijk een mooi leven als kip in de tuin te geven. 13.265 legkippen heeft Red een Legkip in de afgelopen jaren gered van de slacht. De stichting heeft 7 opvangplekken verspreid over het land (Ochten, Twijzelerheide, Rijsenhout, Heeze en Horn) en ​één in Lanaken in België en ​één in Gangelt in Duitsland. Red een Legkip bestaat enkel uit vrijwilligers die iets aan het onrecht willen doen wat legkippen in de industrie wordt aangedaan.

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe zij eindelijk hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange dieren langzaam veranderen in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.