De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet een einde maakt aan de honderden vogelmarkten in Nederland. Actualiteitenrubriek EenVandaag liet zaterdag 7 mei zien dat deze markten een ernstige inbreuk maken op het dierenwelzijn en een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg roept de regering in Kamervragen op om hiertegen op te treden.

vogelmarkten
Een bedreiging voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid | Foto: Pixabay

In de uitzending van zaterdag toont EenVandaag dat Nederland niet alleen een spil vormt in de legale, maar ook in de illegale vogelhandel. Duizenden exotische vogels worden onder de tafel verkocht aan particulieren en aan dierentuinen over de hele wereld. Kopers en verkopers nemen het lang niet altijd zo nauw met de regels. Veel van deze vogels worden onder slechte omstandigheden bij mensen thuis gefokt. Door ziekte of door stress tijdens het vervoer of door de omstandigheden op de vogelmarkt zijn de dieren er vaak slecht aan toe.

Ondeugdelijk
De vogelhandel is voor een deel zwarte handel. Vaak ontbreekt deugdelijke registratie en het toezicht op dierenwelzijn en volksgezondheid tijdens de vogelmarkten is lang niet altijd adequaat. Dierenarts Jan Hooimeijer constateert in de EenVandaag-reportage dat alle bekende besmettelijke vogelziekten aanwezig zijn op de vogelbeurzen. Aanwezige dierenartsen met een controlerende taak grijpen niet in en doen geen melding van de besmettelijke papegaaienziekte, ondanks dat dit wettelijk verplicht is. De vogelbeurzen kunnen daarmee een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

Aanpakken
Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) roept in de Kamervragen het kabinet op om een einde te maken aan de vogelmarkten. Wassenberg:

“De uitzending van EenVandaag laat zien dat het op vogelmarkten slecht gesteld is met dierenwelzijn en volksgezondheid. Voor de Partij voor de Dieren is er maar één conclusie mogelijk: vogelmarkten moeten dicht, in het belang van dier en mens. En zolang die vogelmarkten nog niet verboden worden, moet het kabinet direct de gebrekkige handhaving op de beurzen aanpakken.”

Bekijk via deze link de undercoverbeelden die EenVandaag maakte op een vogelmarkt, waar onder meer een zieke papegaai te koop werd aangeboden.

Persbericht Partij voor de Dieren