Dierenrechtenactivisten van de dierenwelzijnsorganisatie ProWal demonstreren onder andere op donderdag 2 juni bij Dolfinarium Harderwijk tegen dolfijnen in dolfinaria. Hiermee hopen ze het uiteindelijke doel te behalen: het voorgoed sluiten van dertig dolfinaria in Europa. Met hun rondreis langs negentien locaties hiervan doen ze ook een beroep op de steun van het Europees Parlement.

Dolfinaria
ProWal demonstreert tegen dolfijnen in dolfinaria | Foto: Bryce Bradford via Compfight cc

ProWal wil hiermee aandacht vestigen op het leed dat dolfijnen zou worden aangedaan in deze dolfinaria. De zeezoogdieren zouden onder andere te weinig ruimte hebben, zodat ze niet in staat zijn hun natuurlijke behoeften te bevredigen. Ook zouden gedwongen worden in water te leven dat chemisch behandeld is met chloor of ozon.

In maart was in een uitzending van Rambam op NPO3 al te zien hoe Dolfinarium Harderwijk geclassificeerd zou moeten worden als circus in plaats van dierentuin. In de tv-uitzending vond een undercoveractie plaats in het dolfinarium waarna de conclusie werd getrokken dat dolfijnen slecht behandeld zouden worden en te weinig ruimte hadden. “Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen, net zoals alle dierentuinen dat moeten”, gaf Dolfinarium Harderwijk als reactie op haar website.

Naast bij Dolfinarium Harderwijk demonstreert ProWal ook in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en België. Zaterdag 4 juni wordt er een slotdemonstratie buiten het Europees Parlement gehouden.

Bron Looopings, Dolfinarium ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser