Zaterdag 11 mei is het voor de zevende maal Empty the Tanks Day. Op deze dag worden wereldwijd in 24 landen meer dan 70 activiteiten georganiseerd en folders uitgedeeld, om mensen te informeren over het dierenleed in dolfinaria en zeeaquaria. Ook bij het Dolfinarium in Harderwijk zal ‘Empty the Tanks‘ niet onopgemerkt blijven.

Empty the Tanks Day
Foto: Empty the Tanks internationale website

Dieren als dolfijnen en orka’s worden uit zee gehaald om de rest van hun leven in saaie, voor hun levensbehoeften veel te kleine betonnen bakken door te brengen. Vaak moeten ze ook trucs vertonen voor het publiek, net als in een circus. Dat er geen enkel verschil is met een circus waar wilde dieren optreden is duidelijk, maar daar denkt de NVWA anders over want er wordt niet tegen gehandhaafd.

Empty the Tanks Day
Gevangen in te kleine bassins | Foto: Animals Today

Depressief

Deelnemers in Harderwijk zullen zaterdagmiddag flyers uitdelen bij het Dolfinarium, om bezoekers te informeren over het leed van deze zeedieren, die in hun betonnen bassins of glazen aquaria niet de afstanden kunnen afleggen die zij in de natuur dagelijks zwemmen. Ook reflecteert hun sonar doorlopend tegen de wanden en dat is totaal onnatuurlijk voor de dieren. Van dolfijnen en orka’s is bekend dat ze in dergelijke gevangenschap zeer depressief kunnen worden en ze krijgen daartegen zelfs medicatie toegediend.

Empty the Tanks Day
Empty the Tanks Day 2015 in Harderwijk | Foto: Animals Today

Dierenvrienden wereldwijd willen met behulp van voorlichting gevangenschap van walvisachtigen beëindigen en oceaanbehoud bevorderen. Ook in Japan, waar nog steeds drijfjachten op dolfijnen worden gehouden voor hun vlees en om ze te vangen voor dolfinaria, wordt dit jaar op diverse plekken actie gevoerd. Zelfs in Taiji wordt actiegevoerd; het centrum van de bloedige drijfjacht op dolfijnen.

Empty the Tanks Day
Worldwide Empty the Tanks 2017 in Harderwijk, met o.a. Ric O’Barry | Foto: ©Ed Heesbeen

De leugen

Tijdens Empty the Tanks Day in 2017 sprak Animals Today met voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry over ‘de leugen die Dolfinarium heet’:

Ric O’Barry: De leugen die Dolfinarium heet (interview)

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel