In de Amerikaanse staat North Carolina heeft een politiebureau twee pitbulls die luisteren naar de namen Phanthom en Sarah geadopteerd uit het asiel. Phantom en Sarah zijn inmiddels opgeleid als drugshonden en maken deel uit van de dagelijkse staf van het politiebureau.

pitbulls
Politie adopteert pitbulls en zet ze in als drugshonden | Foto: the-specious / Foter.com / CC BY

Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika staan pitbulls slecht te boek doordat zij bekend staan als vechthonden. Maar deze honden zijn helemaal niet slecht en kunnen juist een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving. In het geval van Phantom en Sarah worden er twee vliegen in één klap geslagen: zij zijn gered uit het asiel en helpen de politie bij het opsporen van drugs. Verder is er ook nog een groot financieel voordeel, want in plaats van de belastingbetaler 15.000 tot 20.000 te laten neerleggen voor een zuivere rashond zoals een Duitse herder of een Mechelse herder kan met veel minder geld een pitbull worden geadopteerd uit het asiel die net zo goed speurwerk aflevert. Met de adoptie van asielhonden wordt tevens voorkomen dat de honden worden geëuthanaseerd.

Phantom en Sarah
Phantom is geadopteerd uit een asiel in Texas en haar adoptie is mogelijk gemaakt door UniversalK9, een organisatie die asielhonden opleidt om wethandhavers te helpen. Sarah is afkomstig uit een asiel in New York en haar adoptie is mogelijk gemaakt door de Animal Farm Foundation. Volgens Brad Croft, manager operations voor UniversalK9, is het het allemaal waard om Phantom en Sarah te zien die hun droevige verleden achter zich hebben gelaten om een nieuw start te maken als politiehond.

˝Zoals altijd maakt het me trots om honden te begeleiden naar een baan en tegelijkertijd ze te helpen met het vinden van een nieuw huis. Ik bezoek regelmatig dierenasielen en helaas zitten deze vol met pitbulls. Hoe meer honden ik kan plaatsen hoe meer ik er kan redden. Het is een echt win, win, win situatie voor de honden, de handhavers en de belastingbetaler.˝

Bron: The Dodo ©AnimalsToday Lianne Raat