Kalfjes Hans en Grietje zijn beide geboren op een melkveehouderij. Daar werden ze beschouwd als goederen en het leven van deze melkkalfjes had er heel anders uitgezien als ze niet gered waren door Edgar’s Mission Farm Sanctuary. Vanaf januari 2010 zijn deze twee prachtige beestjes de beste vriendjes.

Geredde kalfjes
Hans en Grietje werden als jonge kalfjes gered | Foto: Edgar’s Mission Farm Sanctuary

Kyle Behrend van Edgar’s Mission Farm Sanctuary vertelt:

“Grietje was het resultaat van een opzettelijke paring tussen haar moeder en een stier om ervoor te zorgen dat haar moeder melk zou gaan geven.”

Omdat melkkoeien zwanger moeten zijn om melk te produceren, worden de meeste koeien gedwongen tot paren, maar krijgen ze amper de tijd om hun jongen groot te brengen. In plaats daarvan worden hun baby’s kort na de geboorte weggehaald en gaan zij hetzelfde lot tegemoet als hun moeder. Of ze worden rechtstreeks naar de slacht gestuurd, een plek die de eindbestemming is voor hun allemaal.

Strijdlustig kalfje
Gelukkig waren de eigenaren van de boerderij waar Grietje geboren was ‘vriendelijke zielen’, die meteen Grietjes vechtlust zagen toen ze ter wereld kwam met slechts drie poten. Kyle vertelt:

“Geboren worden met drie poten zou normaal gesproken een enkele reis naar het slachthuis betekenen. Maar de vastberadenheid van Grietje om te leven liet de boeren gelukkig anders inzien.”

Geredde melkkalfjes
Inmiddels zijn Hans en Grietje een stuk groter | Foto: Edgar’s Mission Farm Sanctuary

Gelukkig leven
Om Grietje een kans te geven op een gelukkig leven, riep de boeren de hulp in van Edgar’s Mission om haar te komen halen en redden. Toen de hulpverleners arriveerden op de boerderij, werden ze begroet door een gelukkig en enthousiast kalfje. Maar ze wisten dat Grietje eenzaam zou zijn zonder een vriendje en daarom redde ze ook kalf Hans. Toen de truck onderweg stopte om te tanken, checkten de medewerkers hoe het met de kalfjes ging:

“We keken in de truck en werden aangekeken door twee van de meest onschuldige gezichten die we ooit hadden gezien. Op dat moment kwamen hun namen onmiddellijk in ons op: Hans en Grietje, twee kleine verloren kinderen die hun weg naar huis proberen te vinden.”

Liefdevolle vriendjes
Aangekomen in hun nieuwe leefomgeving, was kleine Hans zwak en moe van de reis. Maar naarmate de tijd vorderde en Hans en Grietje de liefde, zorg en aandacht kregen die ze verdienden, groeiden ze op tot de prachtige individuen die ze nu zijn. Kyle vertelt vol liefde:

“Zelfs vandaag, ruim zeven jaar later, denkt Hans nog steeds dat hij het kleine kalfje is dat hij ooit was. Hij is altijd al een clown geweest en vindt het prachtig om met zijn uitgestoken tong je gezicht of handtas te verkennen. Grietje is meer verlegen en gereserveerd en een ongelooflijk rustig en vriendelijk meisje.”

Zelfs met hun verschillende persoonlijkheden zijn en blijven Hans en Grietje beste vriendjes. Ze genieten van hun vrijheid op de uitgestrekte velden bij Edgar’s Mission.

“Ze houden enorm van elkaar en roepen boos als de ander uit het gezichtsveld verdwijnt. Elke dag herinneren ze ons eraan dat elk schepsel op deze planeet het verdient om te leven.”

Bekijk hieronder een prachtig filmpje van een dansende Grietje.

Bron: Onegreenplanet © Animals Today Sophie Janssen