De Britse tv-presentator van Good Morning Britain hield zich niet in tijdens een interview met jager Diggory Hadoke. Presentator Piers Morgan viel daarin ook prins William aan op zijn recente uitspraak dat jagen onderdeel is van natuurbehoud.

prins William
Jager Diggory poseert bij jachttrofee gedode buffel | Foto: schermfoto ITV News

De Duke of Cambridge is momenteel op bezoek in India en deed vorige maand de uitspraak dat er, ondanks de pogingen om de natuur te behouden, ruimte moet zijn voor de commerciële jacht. Op de Britse nieuwszender ITV News vertelde William zelfs dat er, net als overal ter wereld,  in Afrika ook ruimte voor moet zijn:

“Het is niet iets waar iedereen achter staat, maar het argument voor een gereguleerde, gecontroleerde vorm van jagen, is dat het geld dat verdiend wordt met het afschieten van een oud dier, gestoken wordt in het beschermen van een ander dier.”

Beroerd
Jager Diggory Hadoke claimde in datzelfde interview dat jagen goed zou zijn voor zowel de dieren als voor Afrika zelf. Piers Morgan werd op zijn beurt beroerd van het zien van de foto’s waarop Diggory poseert bij zijn jachttrofeeën:

“Ik kan niet begrijpen hoe je tegelijkertijd meneer natuurbehoud en meneer jachttrofee kan spelen. Hij moet een keus maken, want hij kan ze niet allebei zijn.”

Later in de uitzending botste Piers Morgan nog een keer met jager Diggory, omdat hij het feit dat er geld verdiend wordt met het jagen op wilde dieren in Afrika goedkeurde:

“Ik vind het afschuwelijk om te zien hoe Amerikaanse magnaten neushoorns afschieten om er vervolgens bij te poseren en ze opgezet aan de muur te hangen.”

Cecil
Diggory ging hier vervolgens op in door te zeggen dat dit een typisch antwoord is van mensen die niet goed geïnformeerd zijn. Dit denkbeeld neemt namelijk niet in beschouwing dat de gebieden die aangewezen zijn voor de jacht veel meer dieren herbergen dan de gebieden die niet zijn aangewezen voor de jacht. Diggory:

“Jagen is dan misschien niet iets waar iedereen achter staat, het draagt wel degelijk bij aan natuurbehoud.”

Morgan reageerde hierop door het incident met de leeuw Cecil aan te halen.  Hierbij lokten ze de leeuwin naar een ander gebied, waar ze haar legaal konden afknallen:

 “Jagen is al erg genoeg, maar de trofeejacht is echt van een ander kaliber. Dat is echt niet acceptabel en ik vind het geen fijn idee dat onze toekomstige koning, die zogenaamd om natuurbehoud en dierenbescherming moet geven, hier achter staat.”

Aanmoedigen
Na het tonen van een foto van Diggory bij een door hem vermoorde buffel, verdedigde hij zichzelf door te zeggen dat de jacht uiteindelijk betaalt voor het verbeteren van dorpen in de jachtgebieden. Piers kwam als laatste op deze uitspraak terug, door te zeggen dat het poseren bij jachttrofeeën en het aanmoedigen van anderen om naar Afrika te gaan en dieren dood te schieten iets totaal anders is dan een menselijke vorm van jagen. .

Net na zijn uitspraken werd Piers nogal bekritiseerd, maar inmiddels is hij een van de velen die wachten op een uitspraak van prins William zelf.

Bronnen: itv news, mirror, mirror, huffingtonpost ©PiepVandaag.nl Laura Polderman