Ze was meer dood dan levend toen ze werd binnengebracht bij een dierenopvang in Granada, Spanje. Amper tien maanden oud en vermoedelijk voor een lange periode opgesloten geweest zonder eten of drinken. Hierdoor woog de kleine Barilla, vernoemd naar spaghetti omdat ze zo mager was als een sliert pasta, nog slechts een schamele 7 kilo. Ze was veel te mager en te zwak om op haar pootjes te staan. Medewerkers van de dierenopvang en de dierenarts waren op het ergste voorbereid, maar de kleine hond bleek een vechter en gaf zich niet gewonnen.

uitgemergelde hond
Te zwak om op de pootjes te staan| Foto: screenshot video

Volgens medewerkers van de dierenopvang zag Barilla er bij binnenkomst uit als een skelet met huid er omheen. Haar organen stonden op het punt het te begeven en ze had te weinig spiermassa over om te kunnen staan, laat staan lopen. Het enige wat ze kon bewegen was haar hoofd en haar staart. En die laatste gebruikte ze ondanks haar verschrikkelijke toestand volop om kwispelend kenbaar te maken dat ze blij was met alle aandacht die ze kreeg.

Geen spiermassa
Wekenlang is keihard gewerkt aan het herstel van de kleine Barilla en met succes. Een kleine zeven weken nadat ze werd binnengebracht in zijn dierenopvang verklaart eigenaar Eduardo Rodriguez:

“Ze had al zo lang niets te eten of drinken gehad dat ze alleen haar hoofd en staart kon bewegen toen ze werd binnengebracht. Ze had geen spiermassa meer over. Ik red al honden van jongs af aan en ik ben in zekere zin eraan gewend om ze in een slechte staat te zien, maar ik heb nog nooit een dier gezien dat er zo afschuwelijk aan toe was als Barilla. De dierenarts zegt dat ze geen uur later binnengebracht had moeten worden want dan zou ze het niet hebben overleefd.”

Omdat Barilla zo lang niets had gegeten en gedronken dat ze te zwak was om dat zelfstandig nog te kunnen, kreeg ze eerst een infuus. Na zes uur konden medewerkers van de opvang voorzichtig het eerste beetje eten bij haar naar binnen krijgen. Omdat ze na een week nog steeds niet op haar pootjes kon staan heeft men een speciaal harnas voor haar gemaakt waarmee ze beetje bij beetje, pootje voor pootje, weer spiermassa kon aanmaken. Zeven weken later is Barilla onherkenbaar getransformeerd in een energieke hond met een gezond gewicht die nu per maaltijd meer eet dan ze waarschijnlijk in de eerste tien maanden van haar leventje heeft gedaan. De behandelend dierenarts spreekt van een ongelooflijke transformatie.

Shock
Tot op de dag van vandaag is onbekend waar Barilla vandaan kwam en wie haar zo afschuwelijk heeft behandeld. Omdat duidelijk is dat het geen zwerfhond is, zelfs die hebben op straat meer te eten dan Barilla heeft gehad, is de politie een onderzoek gestart om zo hopelijk de dader te pakken. Ook Rodriguez hoopt dat er duidelijkheid komt over de herkomst van Barilla:

“Voor mij is dit een uniek geval en we willen zeker tot op de bodem uitzoeken wat er met Barilla is gebeurd. Ik was echt in shock toen ik haar voor het eerst zag. Gedurende haar herstel heeft de dierenarts meerdere malen gezegd nog nooit zo’n snelle transformatie te hebben meegemaakt van uitgemergeld hoopje ellende, wankelend op het randje van de dood, naar een energieke hond. Het is een wonder!”

Herstel
Aangezien hij haar vanaf het eerste moment dat ze elkaar zagen in zijn hart heeft gesloten, heeft Rodriguez besloten Barilla zelf te adopteren. Hij heeft haar ongelooflijke herstel in een foto- en videoverslag vastgelegd. De openingsbeelden waarop ze wordt binnengebracht kunnen als schokkend worden ervaren, maar zelfs op die beelden is al een kwispelende Barilla te zien. Het indrukwekkende verslag kun je hieronder bekijken:

Bron ©PiepVandaag Anya van Eijck


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.