Diverse dierenwelzijnsorganisaties en de Spaanse dierenpartij PACMA eisen een verbod op het traditionele feest ‘La Gata Negra’ in Cántara de Carasa in de Spaanse deelstaat Cantabrië. Het feest vindt jaarlijks plaats op 16 augustus, sinds 1477. Ieder jaar wordt een zwarte kat in een huifkar gestopt, getrokken door een ezel. De kat wordt naar een podium gebracht, waarna het op 2 meter hoogte in de richting van het publiek wordt gegooid. Eenmaal op de grond wordt het dier achterna gezeten en probeert men het dier te vangen.

zwarte kat
Stop Spaans feest met zwarte kat | Foto: Danko8321 Flickr via Compfight cc

De kat wordt drie uur lang in een optocht met luidruchtige muziek door het dorp vervoerd. Voor de kat zorgt dit feest voor veel stress. Katten zijn heel gevoelig voor geluid, verandering van omgeving en onbekende personen en gebeurtenissen. Volgens PACMA is het traditionele feest illegaal. De partij waarschuwt de gemeente van Cántara de Carasa, dat in het geval dat ‘la Gata Negra’ plaatsvindt, ze een aanklacht tegen de autoriteiten zal indienen. Volgens PACMA is dit dierenleed niet toegestaan door de Spaanse wetgeving. Volgens PACMA is het onacceptabel dat het mishandelen van een dier het centrale element van veel Spaanse dorpsfeesten is, waar met het excuus van vermaak geweld wordt toegepast.

Veel kinderen zijn aanwezig bij dit feest. Verkleed doen ze mee aan de optocht. Eenmaal bij het podium staan zij te wachten op het gooien van de kat, en doen mee aan het achterna zitten van het dier. Hiermee leren deze kinderen dat geweld tegen dieren normaal is.

https://www.facebook.com/estefania.zuidmeer/posts/10154096809002465

Voorspelling oogsten
De regering van de deelstaat Cantabrië vindt dat het feest uniek is in Spanje en het wordt gekenmerkt door agrarische en carnavalachtige elementen. In 1477 werd Carasa geteisterd door een zware periode van droogte. In de legende over deze traditie wordt verteld dat de toenmalige burgemeester een zwarte kat met magische krachten naar het dorp bracht en tijdens een optocht door het dorp vervoerde. Toen het dier werd losgelaten, rende dit richting de oogstvelden, en als bij een wonder verbeterde de oogst.  

Sindsdien wordt er jaarlijks een kat in het dorp losgelaten om te voorspellen hoe de oogst zal zijn. Als het dier niet naar de velden toe rent, maar richting de berg Pico Carrasco, dan belooft het geen goed jaar te worden.

Acción Para el Respeto Animal opende een petitie om te voorkomen dat het feest van aanstaande woensdag, 16 augustus, geannuleerd wordt. Teken de petitie hier

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer