Petitie: Stop Spaans feest met zwarte kat

Diverse dierenwelzijnsorganisaties en de Spaanse dierenpartij PACMA eisen een verbod op het traditionele feest ‘La Gata Negra’ in Cántara de Carasa in de Spaanse deelstaat Cantabrië. Het feest vindt jaarlijks plaats op 16 augustus, sinds 1477. Ieder jaar wordt een zwarte kat in een huifkar gestopt, getrokken door een ezel. De kat wordt naar een podium gebracht, waarna het op 2 meter hoogte in de richting van het publiek wordt gegooid. Eenmaal op de grond wordt het dier achterna gezeten en probeert men het dier te vangen.

zwarte kat

Stop Spaans feest met zwarte kat | Foto: Danko8321 Flickr via Compfight cc

De kat wordt drie uur lang in een optocht met luidruchtige muziek door het dorp vervoerd. Voor de kat zorgt dit feest voor veel stress. Katten zijn heel gevoelig voor geluid, verandering van omgeving en onbekende personen en gebeurtenissen. Volgens PACMA is het traditionele feest illegaal. De partij waarschuwt de gemeente van Cántara de Carasa, dat in het geval dat ‘la Gata Negra’ plaatsvindt, ze een aanklacht tegen de autoriteiten zal indienen. Volgens PACMA is dit dierenleed niet toegestaan door de Spaanse wetgeving. Volgens PACMA is het onacceptabel dat het mishandelen van een dier het centrale element van veel Spaanse dorpsfeesten is, waar met het excuus van vermaak geweld wordt toegepast.

Veel kinderen zijn aanwezig bij dit feest. Verkleed doen ze mee aan de optocht. Eenmaal bij het podium staan zij te wachten op het gooien van de kat, en doen mee aan het achterna zitten van het dier. Hiermee leren deze kinderen dat geweld tegen dieren normaal is.

Geplaatst door Estefania Pampin Zuidmeer op donderdag 10 augustus 2017

Voorspelling oogsten
De regering van de deelstaat Cantabrië vindt dat het feest uniek is in Spanje en het wordt gekenmerkt door agrarische en carnavalachtige elementen. In 1477 werd Carasa geteisterd door een zware periode van droogte. In de legende over deze traditie wordt verteld dat de toenmalige burgemeester een zwarte kat met magische krachten naar het dorp bracht en tijdens een optocht door het dorp vervoerde. Toen het dier werd losgelaten, rende dit richting de oogstvelden, en als bij een wonder verbeterde de oogst.  

Sindsdien wordt er jaarlijks een kat in het dorp losgelaten om te voorspellen hoe de oogst zal zijn. Als het dier niet naar de velden toe rent, maar richting de berg Pico Carrasco, dan belooft het geen goed jaar te worden.

Acción Para el Respeto Animal opende een petitie om te voorkomen dat het feest van aanstaande woensdag, 16 augustus, geannuleerd wordt. Teken de petitie hier

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Annelies Verschueren zegt:

  Idiote tradities !

 2. Saskia Van Eesbeek zegt:

  Stop this stupid Andy evil festival!!! Let the CAT’s in her freedom and at home stupid asehols!!

 3. Stoppen met deze waanzin!

 4. Carine Huylebroeck zegt:

  Stop this evil way of torturing animals and giving this as example to childrens their education. This is very bad and wrong! Stop all this violance!!! Be compationate!

 5. Ongelooflijk, idioten!

 6. Joke Spies zegt:

  Dit moet stoppen, dierenleed, zogenaamd verpakt als traditie is achterlijk. Hoezo Spanje een “beschaafd” land!!

 7. Annet Poelstra zegt:

  Stop!!!!!!!!!

 8. Echt belachelijk dat dit wordt toegestaan. We leven al een hele tijd niet meer in de 15e eeuw !! Kan geen petitie vinden om te tekenen, maar vind dit te belachelijk voor woorden!!

 9. Loes de jong zegt:

  Stop hier mee Spanje!!!

 10. Stop svp met het mishandelen

 11. hanneke van alphen zegt:

  Tegen!

 12. Sjaan Sekeris zegt:

  Dit moet stoppen !!

 13. Anita vd berge zegt:

  Stop met dieren te gebruiken ze hebben gevoel en de kat word bang gemaakt stop ermee

 14. m boomsma zegt:

  Stop this

 15. marian de smet zegt:

  Die spanjolen zijn heel dieronvriendelijk Ik denk dat daar de meeste dieren mishandeld worden in dat kl….land

 16. Ditta Kerkman zegt:

  Dit kun je niet doen met dieren!!

 17. helena Scholte zegt:

  Idioten, stop hier mee.

 18. Jacqueline van Weelden zegt:

  Wat n randdebielen. Stieren, zwarte katten, windhonden….wat nog meer.

 19. Annelies Remmerswaal zegt:

  Laat het sollen met of doden van dieren ter vermaak van mensen of als ritueel ophouden a.u.b.
  Dieren zijn levende wezens met dezelfde angsten, pijn of verdriet als mensen. Laten we met dieren net zo humaan omgaan als met mensen!

 20. Hoe gestoord kunnen mensen toch zijn?
  Wie verzint in hemelsnaam zo iets en hoe kan het dat dan vele anderen denken: “o ja, leuk. dat gaan we doen”?
  Ik ben alweer verbijsterd over de waanzin van dit bizarre “feest”.
  Wat een verschrikking moet dat voor zo’n dier zijn, ook wanneer al die luid joelende en misschien ook nog bezopen mensen achter die kat aan rennen en hem met geweld proberen te pakken. Dat dier is voor de rest van zijn leven zwaar getraumatiseerd, als hij het al overleeft. Hebben die mensen dan geen enkel mededogen, geen geweten, geen gevoel?
  Laten we er alles aan doen om al dergelijke bizarre wrede “tradities” of manieren van “feestvieren” te stoppen. Dan bedenken ze maar iets anders, met een pluchen beest aan een touw of zo, die ze dan moeten proberen te pakken.

 21. Marike Groenenboom zegt:

  Ongelofelijk dat in 2017 nog steeds dierenmishandeling gedoogd wordt onder het mom van “cultuur” of “traditie” of “feest”. Dit arme dier moet zo’n paniek en angst ervaren. En dan ook nog kinderen leren dat dit normaal is. Zo houdt je idee in stand dat dieren enkel en alleen ter vermaak van mensen bestaan. Stierengevechten, Pamplona, massale windhondenmoord en ook dit “festival”. Het is te walgelijk voor woorden dat dit in stand gehouden wordt. Dit MOET STOPPEN. NU!

 22. Gonnie Perrée zegt:

  please stop La Gata Negra, its animal-abuse!

 23. Anna Maria Esser zegt:

  Wat is dat toch voor gekkigheid met die spanjaarden: katten, honden, stieren, ezels: niets is veilig tijdens de dorpsfeesten: schandalig !

 24. Stop this insane cultural Bs!!

 25. L.van Montfort zegt:

  STOP TORTURE BLACK CATS YOU IDIOTS

 26. Middeleeuwse praktijken…

 27. Nick K.Van Hackfort zegt:

  Echt schandalig ! Stoppen met deze dierenmishandeling !

 28. tjonge, ik dacht toch echt dat de katten in dit land met dierenmishandelaars werden gespaard, maar nee hoor, ze hebben weer wat gevonden…

 29. Por favor!!!! Please stop with this cruelty! Be human! Act like God would have liked you to act. Take care of our earth! Take care of our animals. Stop being suspicious! God is certainly not happy with what you are doing!!!!

 30. Verschrikkelijk Wie bedenkt zoiets ?
  Stoppen !!!!!