Dinsdag vermeldden we op onze site dat stier Pelado, ingezet bij een stierenfeest in het Spaanse Tordesillas, gedood was, zoals de Spaanse media en diverse dierenwelzijnsorganisaties toen rapporteerden. Iedereen dacht dat Pelado was afgemaakt, omdat de wet van de deelstaat Castilië en León dit dicteert. Maar dat bleek niet zo te zijn. Pelado leeft nog en zit nog steeds in Tordesillas.

Toro de la Peña
Pelado uitgeput tijdens Toro de la Peña – 13 september 2016 | Foto: © Ruth Toledano

Hiermee overtreedt Tordesillas de wet van de deelstaat. We weten momenteel niet wat er gaat gebeuren. Tordesillas laat weinig los over hun plannen met stier Pelado maar er zijn geruchten dat stier Pelado weer gebruikt zal worden bij een soort stierenren in Tordesillas, genaamd ‘Toro de Cajón’. Er staat vanavond zo’n evenement gepland in de Spaanse gemeente.

Wraak
De inwoners van Tordesillas zijn behoorlijk boos op het succes van de anti-stierenvechtbeweging. Dit jaar mocht het traditionele Toro de la Vega niet doorgaan. Gewoonlijk werd een stier opgejaagd door honderden mannen te voet en te paard, later met lansen aangevallen en gedood. Het doden van de stier tijdens het evenement is nu verboden en dit jaar werd er een bloedloze stierenren gehouden. De inwoners van Tordesillas zijn uit op wraak en als ze de kans krijgen, zullen ze zolang mogelijk ‘genieten’ van stier Pelado. Het komt vaker voor dat de wet overtreed wordt in Spanje bij feesten met dieren. Soms zamelen de inwoners geld in om die boete te betalen, zoals al jarenlang het geval is bij het werpen van een kalkoen van een kerktoren in Cazalilla.

We vinden het idee verschrikkelijk dat stier Pelado misschien nóg een gruwelijk feest moet bijwonen. Dit is precies wat Tordesillas wil, dat we ons zo voelen. Ze zullen alles doen om de dierenbeschermers tegen te zitten. Maar zolang Pelado leeft, is er hoop! Momenteel zijn er twee petities (zie onderaan bericht) die je kunt tekenen met het verzoek Pelado te redden én naar een opvang te brengen.

CAS International, een Nederlandse organisatie die strijdt tegen het stierenvechten en stierenfeesten, maakt deel uit van het Spaanse platform La Tortura no es Cultura. Namens dit platform zijn diverse mensen en een advocaat naar Tordesillas gegaan om het verloop van Toro de la Peña te documenteren. Ze zijn allemaal met geweld geconfronteerd, de advocaat kreeg doodsbedreigingen en zijn mobiel is in de rivier gegooid. Maar dankzij hun aanwezigheid hebben we ernstige incidenten kunnen documenteren, zoals het slaan van stier Pelado, de aanwezigheid van lansen (deze waren dit jaar niet toegestaan) en en het feit dat de stier op plaatsen is gekomen die verboden zijn volgens het reglement. Bekijk de video hier:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
CAS International zal helpen als Pelado wordt gered. Ze zijn bezig ervoor te zorgen dat Pelado op afstand geadopteerd kan worden, zodat mensen de kans krijgen financieel bij te dragen aan zijn toekomst. Via CAS International kan je al stieren adopteren die gered zijn uit de stierenvechtindustrie.

Documentaire Toro de la Vega
In september 2015 reisde PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken:

Hier kan je de petities tekenen!

Petitie 1  is van AVATMA, een organisatie van dierenartsen tegen het stierenvechten

Petitie 2

Lees hier de eerdere gebeurtenissen rond Toro de la Peña in Tordesillas. De komende dagen zullen we jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden van alle gebeurtenissen.

Bron CAS International ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer