Uit een nieuwe studie door wetenschappers bleek dat zo’n 252 miljoen jaar geleden een eind kwam aan 90% van al het leven op aarde. Hier was ongeveer 60.000 jaar voor nodig.

Vulkaanuitbarsting - Perm-Trias-massa-extinctie
Foto: Boaworm (Own work) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons
Waarschijnlijk is dit grote uitsterven veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen in Siberië, die grote hoeveelheden gassen in de atmosfeer spuwden.

“De duur van die Perm-Trias-massa-extinctie bepalen helpt de wetenschappers alvast bij hun poging om te reconstrueren wat er precies gebeurd is. Wat de massa-extinctie ook veroorzaakt heeft, het was erg snel; of de biosfeer bereikte een kritiek punt. Het is extreem belangrijk om een tijdlijn te hebben van de massa-extinctie, bijhorende gebeurtenissen en hun intervallen. Zo krijgen wij een idee van hoe de biosfeer erop gereageerd heeft”, aldus Seth Burgess, MIT-geochemicus en hoofdauteur van de studie.

Dat het een enorme ramp was tijdens de Perm-Trias-massa-extinctie moge blijken uit enige cijfers. In die periode verdween 96% van alle zeeleven en ongeveer 70% van al het leven op het vasteland. Ten tijde van de grote dinisaurussterfte, zo’n 66 miljoen geleden, verdween 85% van al het leven op aarde.

Om meer te weten te komen over deze periode trokken honderden geologen naar Meishan, in China. In het maritieme gesteente van Meishan zitten zirkoonmineralen, die precies gedateerd kunnen worden met bepaalde geochemische technieken. Het gesteente bevat fossielresten, die het uitsterven van leven op aarde aantonen.

Dankzij het nieuwe onderzoek biedt de nieuwe tijdlijn ook meer duidelijkheid over de milieuomstandigheden destijds. Uit vroeger onderzoek bleek dat de toename van broeikasgassen de grote boosdoener was. Uit het laatste onderzoek blijkt dat deze toename snel optrad en erg intensief was.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven