Op het strand van Texel ter hoogte van strandpaal 28 is een overleden spitssnuitdolfijn gevonden. Mogelijk betreft het een van de drie dolfijnen die enkele weken geleden in ondiep water bij Zandvoort dreigden te stranden. Die situatie liep volledig uit de hand toen een vrouw op een van de dieren klom.

Overleden spitssnuitdolfijn op strand van Texel
Overleden spitssnuitdolfijn op strand van Texel | Foto: Jeroen Hoekendijk via SOSDolfijn/Twitter

Volgens SOS Dolfijn is de kans aanwezig dat het een van de drie spitssnuitdolfijnen is die bij Zandvoort in de problemen kwamen. Aanvankelijk werden de dieren teruggeduwd naar dieper water in wat een vlekkeloze publieksactie leek, totdat een vrouw besloot op een van de dolfijnen te klimmen. Zij heeft zich later gemeld bij de politie, na massale verontwaardiging op de sociale media.
.

Dolfijnenklimster aangehouden en weer vrij

.
De overleden spitssnuitdolfijn is vrouwelijk en 4 meter lang. Het lichaam wordt overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht voor nader onderzoek. Mogelijk was de dolfijn ziek of verzwakt, want spitssnuitdolfijnen horen van nature niet thuis in het ondiepe water van de Noordzee. Zij jagen op vele honderden meters diepte in oceanen en daaraan voldoet de Noordzee niet, waardoor er te weinig voedsel is voor deze walvisachtige.
.

Overleden spitssnuitdolfijn op strand van Texel

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl