Wakker Dier stapt opnieuw naar de rechter omdat pasgeboren vleeskuikens de eerste tientallen uren van hun leven geen voer en water krijgen. De dierenwelzijnsorganisatie is deze procedure in 2013 gestart en won hierover elke rechtszaak tegen de overheid. Maar de minister negeert dat actief, wat leidt tot een nieuwe gang naar de rechtbank.

Overheid hongert miljoenen kuikens uit minister gedaagd
Overheid hongert miljoenen kuikens uit, minister gedaagd door Wakker Dier | Foto: publiek domein

Eieren worden in Nederland niet door moederkippen in een nest uitgebroed. Het ‘uitbroeden’ gebeurt machinaal in grote broedmachines met duizenden kuikens tegelijk. Jaarlijks gaat het om ongeveer 500 miljoen kuikens. Na de geboorte zitten zij lang zonder eten en drinken in een donkere kast, en gaan daarna op transport naar de stal waar ze worden vetgemest. De meeste kuikens krijgen daar na uren of zelfs dagen voor het eerst water en voer, wat leidt tot welzijnsproblemen en zelfs sterfte.

Overheid hongert miljoenen kuikens uit minister gedaagd
De meeste kuikens krijgen pas na uren of zelfs dagen voor het eerst water en voer | Foto: archief

In de wet staat dat dieren recht hebben op eten en drinken naar behoefte. In maart 2013 startte Wakker Dier daarom een handhavingsprocedure om de langdurige water- en voeronthouding van kuikens te stoppen. De rechters van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelden Wakker Dier steeds in het gelijk en besloten in 2018 dat vleeskuikens maximaal 36 uur zonder water en voer mogen zitten.

dwangsom eendagskuikens
Kuikens in een broederij | Foto: Wakker Dier

Ondanks het besluit van de rechter in 2018 nam de minister afgelopen mei een besluit (pdf) om de kuikenbroederijen een langere periode toe te staan. Dit terwijl er alternatieven voorhanden zijn zoals verstrekking van voer en water in broedkasten of de geboorte van kuikens direct in de stal. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“De overheid wringt zich in bochten om dit dierenleed toe te blijven staan.”

Het gebeurt vaker dat ministers uitspraken van rechters afwegen tegen andere ‘belangen’, waarmee ze op de verkeerde zetel hebben plaatsgenomen. De gang naar de rechtbank lijkt daarmee ontmoedigd te worden, wat weer aanleiding zou moeten zijn voor nog veel meer van dit soort rechtszaken tegen de overheid.

Bron:

Pasgeboren vleeskuikens moeten eerder eten en drinken krijgen