De bekende orka Kayla in SeaWorld Orlando, Florida (VS) is afgelopen maandag na twee dagen ziekte op 30-jarige leeftijd overleden. De reden van haar overlijden is nog onbekend. Er zijn na Kayla nog negentien orka’s actief in SeaWorld, waar ze in shows moeten optreden als entertainment voor het publiek.

Kayla
Orka Kayla is overleden | Foto: screenshot video SeaWorld® Parks & Entertainment/YouTube

Zaterdag vertoonde Kayla ziekteverschijnselen die niet verklaard konden worden en zondag verslechterde haar toestand alleen maar. De medische staf van het park is uiteindelijk niet in staat geweest haar te redden en de oorzaak van haar dood zal onderzocht moeten worden.

Blackfish

Seaworld heeft in 2016 aangekondigd geen orka’s meer te fokken en de shows langzaam uit te faseren. Dit was onder andere het gevolg van de invloed van de documentaire Blackfish, die in 2013 uitkwam. De documentaire legde de gruwelijke levens vast van de orka’s in waterparken zoals Seaworld. De hoofdrolspeler, orka Tilikum, is twee jaar geleden op 35-jarige leeftijd overleden in Seaworld.

Documentaire Blackfish

Slechte gezondheid

In tegenstelling tot claims van Seaworld en gelijksoortige parken dat orka’s niet ouder worden dan 40, zijn er in het wild orka’s waargenomen van 60 jaar of ouder. De verkorte leeftijd is een duidelijke aanwijzing van de slechte gezondheid van de dieren in gevangenschap.

Onderstaande video van SeaWorld vertelt echter alleen het sprookje over Kayla:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Kleine aquaria

Orka’s zijn uitermate sociale, intelligente dieren die in het wild gigantische afstanden afleggen en bekend staan om hun complexe familiedynamieken, die zover gaan als het hebben van een eigen taal binnen een pod. In de entertainmentparken zitten zij echter vast in kleine aquaria, die ze delen met andere orka’s. Gezien de gevarieerde afkomst van de orka’s, is er vaak sprake van agressie binnen de verblijven.

Tilikum | Foto: screenshot trailer Blackfish/YouTube

De overige orka’s die nog in Seaworld verblijven, kunnen niet in het wild worden geïntroduceerd en zullen hun leven binnen het park moeten uitzitten. Gelukkig zijn zij, als Seaworld zich aan de beloften houdt, de laatste generatie orka’s aan wie dit trieste lot toekomt.

Bekijk hieronder de trailer van Blackfish:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet