Toeristen bij het Caribische eiland Saint Vincent zagen onlangs een orka vlak voor hun ogen gedood worden door walvisjagers. Door deze traumatische gebeurtenis heeft Thomson Cruises, waar de toeristen opvarenden van waren, besloten alle excursies om walvissen en dolfijnen te bekijken in deze regio te annuleren.

Saint Vincent
Foto credit: Alan Vernon. via Compfight cc

Opvarenden van het cruiseschip Tui Discovery kregen bij het Caribische eiland Saint Vincent en de Grenadines vorige week de schrik van hun leven. Toen het schip was aangemeerd in Kingstown, gingen zo’n 40 gasten met een excursie whale watching mee. Ze hadden het grote geluk niet alleen de veel voorkomende grienden te zien, maar ook een groep van vier orka’s. De euforie veranderde in een nachtmerrie toen een walvisboot van de gelegenheid gebruikmaakte een van de orka’s te harpoeneren.

Walvisvaarder tussen excursieboten
Ken Issacs is medewerker bij Fantasea Tours, dat de whale watching trips verzorgt, en was aanwezig bij het hartverscheurende voorval. Zowel hij als de toeristen waren erg opgetogen toen ze de orka’s zagen, want zo vaak komen ze niet voor bij Saint Vincent. Terwijl ze vol bewondering de enorme dolfijnen bekeken kwam er een tweede excursieboot aan en daarna de walvisvaarder met de harpoen op de boeg. Toen Isaacs zich realiseerde dat de orka’s in gevaar waren, liet hij de kapitein van zijn excursieboot richting een grote orka varen, waarna een luide explosie klonk en direct de harpoen in een andere orka werd geschoten. Het doodschieten van de orka schokte de opvarenden van de whale watching tour enorm, een aantal huilden nog bij terugkomst in de haven.

Volgens Issacs wordt bij Saint Vincent en de Grenadines regelmatig gejaagd op grienden, die er veel voorkomen. De plaatselijke bevolking noemt deze walvissen ‘Blackfish’. Orka’s komen er niet vaak voor, maar zodra ze in de buurt zijn nemen de walvisvaarders hun kans waar. De jacht op walvissen en dolfijnen is hier helaas nog niet verboden, maar de overheid heeft aangekondigd wetgeving aan te nemen waardoor de jacht op orka’s voortaan wel strafbaar wordt (sinds juli 2015 zijn er 6 orka’s gedood). Volgens Russel Fielding, assistent-professor Milieustudies van de Universiteit van het Zuiden in Tennessee, doden de walvisvaarders waarschijnlijk een paar honderd kleine walvisachtigen per jaar.

Delicatesse
Het vlees van de walvissen wordt door de meerderheid van de bevolking beschouwd als een delicatesse, hoewel er ook groeperingen zijn die pleiten voor een verbod. De walvisvaarders doodden twee van de vier orka’s: het vlees van deze dieren werd in kleine stukjes gesneden te drogen gelegd in de plaats Barrouallie. Op de website van de Daily Mail zijn hiervan schokkende foto’s te zien.

Bronnen: iWitness News, Daily Mail, Washington Post ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.