In de avond van maandag 5 september j.l. krijgt de Dierenambulance Amsterdam een melding binnen van een passant die in Amsterdam-Zuidoost ter hoogte van de Hogehilweg een heen en weer gaande Albert Heijn tas bij een vuilnisbak ziet staan.  De tas beweegt hevig en er komt geluid uit. Al snel is het voor de passant duidelijk dat het hier om een levend dier gaat die in de tas zit opgesloten.

Kat
De kat werd gevonden in een Albert Heijn tas

Aangekomen op de plaats van bestemming treffen de medewerkers van de dierenambulance een shoppertas van de grote supermarkt aan die stevig is dichtgemaakt door middel van een stuk of 6 a 7 tirips. Na het doorknippen van de tirips kan de tas opengemaakt worden en komt er een zwaar uitgemergelde en uitgedroogde rood witte kat tevoorschijn. Aan de achterkant van het beestje zijn de ingewanden zichtbaar.

Wilma Wolvken, de dierenhulpverlener van Ambulance Amsterdam ter plaatse, over wat ze aantroffen:

“Het was een vreselijke vondst, we hebben de kat zo snel mogelijk naar het Medisch Centrum voor dieren gebracht in Amsterdam. Het beestje schreeuwde van de pijn toen we hem met alle voorzichtigheid de ambulance in tilde.”

Aangekomen op de afdeling Spoed van het Medisch Centrum voor dieren wordt het slachtoffer behandeld door een dierenarts. 

Volgens de dierenarts is het diertje in zeer slechte toestand en lijdt de kat aan een prolaps van de endeldarm (de darmen van het beestje hangen via de anus uit het lichaam. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld overmatig persen op dunne ontlasting). Ook is het dier zeer vuil en zijn er maden te vinden rond de blootliggende darmen. Helaas is de kat in dusdanig slechte toestand dat de dierenarts geen andere mogelijkheid ziet dan het diertje uit zijn lijden te verlossen en in te laten slapen.

De geëuthanaseerde kat en de zak zijn inmiddels bekeken door een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Helaas is de kat niet gechipt. Dit betekent dat er geen eigenaar te achterhalen is. Wat er precies met dit beestje gebeurd is zal misschien nooit duidelijk worden. Laten we hopen dat er meer duidelijkheid uit het onderzoek voort komt.

©PiepVandaag.nl Renee Hendriks