Er is wederom een groot lek geconstateerd bij de kerncentrale in het Japanse Fukushima. TEPCO, de eigenaar van de centrale, maakte dat gisterenavond bekend. Uit een opslagtank is zo’n 100.000 liter hoog radioactief water het terrein op gelopen. Het water zou de zee niet hebben bereikt.

Tepco
Foto: Abode of Chaos via photopin cc

Het is niet de eerste keer dat er lekkages worden gemeld bij de centrale. TEPCO constateerde gistermorgen het lek tijdens een routinecontrole. Twee afsluitkleppen bleken onterecht te zijn opengezet en een derde functioneerde niet goed. Inmiddels zit alles weer dicht en is men begonnen met het opruimen van het weggestroomde water.

Ruim 1.650 doden

Gisteren werd ook bekend dat in de Japanse prefectuur Fukushima sinds de grote aardbeving, de tsunami en het ongeluk met de kerncentrale in 2011 nog ruim 1.650 mensen zijn overleden aan stress en andere ziekten direct te wijten aan de rampen. Inmiddels zijn dat er al meer dan de 1.607 slachtoffers die direct werden getroffen door het natuurgeweld en de daaruit volgende kernramp.

Een politiefunctionaris verklaarde tegen het Japanse persbureau Kyodo:

“Veel mensen hebben drastische veranderingen ondergaan in hun leven en kunnen nog steeds geen toekomstplannen maken, zoals terug naar huis gaan, waardoor ze gebukt gaan onder spanningen.”

Ongeveer 136.000 mensen uit Fukushima zijn nog steeds ontheemd na alle gebeurtenissen in 2011 en de nasleep ervan.

Bron: NOS.nl & NU.nl ©PiepVandaag.nl