Herinnering: Open brief Dierencoalitie over Oostvaardersplassen

De Dierencoalitie stuurde eerder deze open brief aan de Gedeputeerde Staten van Flevoland, ten aanzien van de Oostvaardersplassen en de toekomst van de dieren in het gebied. Het afschieten van nog eens 1160 grote grazers en hun jongen – vooral edelherten, zoals de commissie Van Geel adviseert – is onacceptabel. De organisaties kiezen voor duurzaam en diervriendelijk beheer.

Dierencoalitie

Edelherten | Foto: Ouwesok/flickr

“Geachte Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland,

De Dierencoalitie, een samenwerkingsverband van dierenwelzijnsorganisaties met een gezamenlijke achterban van ruim een half miljoen donateurs, heeft vernomen dat Gedeputeerde Staten zich bewust is van het maatschappelijke debat en de aandacht rond het welzijn van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Tevens hebben wij vernomen dat Gedeputeerde Staten zich wil inzetten voor een democratisch proces alvorens het nemen van een besluit. In dat kader willen wij u het volgende voorleggen, ervan uitgaande dat u onderstaande argumenten meeneemt in de invulling van het toekomstig beheer van de Oostvaardersplassen en het nieuwe voorstel hierover.

De betrokken organisaties binnen de Dierencoalitie, nemen nadrukkelijk afstand van het advies van de commissie Van Geel. De voorstellen die hier uit zijn voort gekomen, achten wij dieronvriendelijk en niet coherent met de toenemende maatschappelijke roep om een duurzaam en diervriendelijk beheer.

Met name het voorstel om 1160 gezonde grote grazers en hun pasgeboren jongen af te schieten is voor ons onacceptabel. Tevens kan het voorstel om het huidige leefgebied te verkleinen niet op onze instemming rekenen. Het aanleggen van migratie- en verbindingsroutes en het uitbreiden van het leefgebied zou juist het welzijn van de grote grazers verbeteren en hun kansen op overleving vergroten.

De betrokken organisaties binnen de Dierencoalitie pleiten ervoor dat in de toekomstplannen wordt uitgegaan van de natuurlijke mogelijkheden van het aangewezen gebied. Dieren die zich in dat gebied willen vestigen, zouden dat op eigen kracht moeten kunnen doen. De huidige grazers moeten hierbij de mogelijkheid krijgen om op diervriendelijke en natuurlijke wijze hun leven te kunnen leven.”

Dierencoalitie

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Leander van Rooijen zegt:

  Dieren die in een gebied worden opgesloten horen ook verzorgd te worden, die kan en mag je niet aan hun lot overlaten. Om het aantal dieren binnen de perken te houden dient anticonceptie te worden gebruikt. Dieren afschieten of laten verhongeren is echt schandalig!!

  • En anticonceptie niet ?
   Enig idee hoe dat moet uitwerken?
   Meerdere keren per jaar die wilde dieren opvangen en fixeren om er een spuit in te zetten, dat gaat zomaar 20% van de dieren de kop kosten( stress/ongelukken) daarbij haal je het hele sociale verband uit de kudde( rangorde,natuurlijk gedrag) en de mannelijke herten kan je niet eens behandelen, geweivorming gaat onder invloed van hormoonhuishouding, stop je dat, gaat het dier na een vreselijke lijdensweg dood ( google maar eens op pruikebok)
   Los daarvan heeft ook al elke deskundige op dat gebied laten weten dat anticonceptie op geen enkele wijze gaat werken.

   En wat is er mis met een goed gemikt schot van een professional( boswachter sbb), dieren leven vrij en blij, en plotseling vallen ze om. Ook nog eens het summum van biologisch vlees.

   En ja, laten verhongeren is idd schandalig.