Op de A7 bij Groningen vond afgelopen nacht een ongeval plaats met een vrachtwagen die 7000 kippen  vervoerde. De dieren zijn volgens Rijkswaterstaat in leven en zijn overgebracht naar een ander voertuig. Het is verder niet bekend of de kippen in goede gezondheid verkeren en wat hun lot zal zijn.

kippen
Ongeval vrachtwagen met 7000 kippen in Groningen | Foto: Wakker Dier

De vrachtwagen die de 7000 kippen transporteerde reed een sloot in. Over de reden van het ongeval is nog niets bekend.

 

Helaas was dit niet het enige ongeval met een veetransport in Nederland in de afgelopen week. Op maandag 7 december vloog bij het Brabantse Eersel een vrachtwagen met 2000 witte konijnen in brand. Het vuur bereikte de konijnen niet, en na controle door een dierenarts werden ze overgeladen in een andere voertuig die ze nogmaals naar hun geplande eindbestemming reed.

Misstanden

Jaarlijks sterven duizenden dieren in Nederland door ongevallen tijdens veetransporten. Voor het dier is het transport een zeer stressvolle ervaring. De dieren zitten op elkaar gepropt in veel te kleine ruimtes. Hierdoor ontstaat onrust, agressie en soms lopen de dieren verwondingen op. Verder worden veel dieren ziek tijdens het vervoer, en krijgen ze te maken met wagenziekte, diarree en angst. Regelmatig is er weinig of geen toegang tot drinkwater, en zijn ventilatie en verwarming onvoldoende geregeld. Denk daarbij aan andere factoren zoals de weeromstandigheden die het vervoer van de dieren onaangenamer maken, zoals extreme hitte of kou. De NVWA ziet erop toe dat de veetransporten volgens de regelgeving verlopen, maar slaagt er niet in om hier voldoende op te controleren en te handhaven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer