De verkiezing van de Mooiste Modderpoel voor varkens is dit jaar gewonnen door bioboer Lauwerns Sterken uit Arriën, een dorp in de nabijheid van het Overijsselse Ommen. Ruim 3.400 mensen brachten hun stem uit in deze jaarlijkse verkiezing, uitgeschreven door Wakker Dier.

De mooiste modderpoel van 2021 ligt bij Ommen
De mooiste modderpoel van 2021 ligt bij Ommen | Foto: publiek domein

Biobier Lauwrens Sterken boert grotendeels in zijn eentje en is vereerd dat zijn modderpoel dit jaar de mooiste is van het land:

“Dit voelt echt als waardering voor ons werk. En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten.”

Voor de zeventiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier waren de biologische boeren Lauwrens Sterken uit Arriën bij Ommen en Jop van Toor uit Macharen bij Oss in de race. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Beide boeren laten zien hoe het ook kan: de dieren een goed leven geven met een mooie modderpoel én een prima boterham verdienen.”

Onderstaande reportage over de winnende modderpoel werd gemaakt door RTV Oost:
.

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad. Ze geven aan dat ze niet tegen vleesconsumptie zijn, maar streven naar ‘minder en beter’: minder vlees eten en betere leefomstandigheden voor de dieren. Een modderpoel behoort tot de primaire levensbehoeften van varkens.

Bijna de mooiste modderpoel

De tweede plaats is voor de modderpoel van Jop van Toor uit Macharen bij het Brabantse Oss. De varkens hebben eigenhandig de sloot in het weiland omgetoverd tot lekkere modderpoel. In 2016 was de boerderij van Jop nog in bezit van de familie Loeffen en toen eindigden zij op de eerste plaats van de Mooiste Modderpoel-verkiezing. Onderstaande reportage is van Omroep Brabant:

Zoelen

Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens. ‘Zoelen’ (het rollen in de modder) is belangrijk natuurlijk gedrag, een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt verbranding door de zon. Omdat varkens niet kunnen zweten is een modderbad tevens hun voornaamste manier om af te koelen. Schaduw is daarom ook van groot belang voor scharrelvarkens. Dus mocht je het nodig achten om vlees te eten, let er dan alsjeblieft op dat de dieren een beter bestaan hadden dan het gemiddelde productiedier in de vee-industrie.

Bronnen:

Mooiste Modderpoel trofee 2020 gaat naar Hellendoorn

©AnimalsToday.nl BVR