In het zuidoosten van Zuid-Afrika is een olifantentweeling geboren. Dit komt zelden voor: de laatste keer is bijna 10 jaar geleden, toen bij een olifant in Nationaal Park Kruger twee kalfjes werden gesignaleerd. Minder dan een procent van de geboortes bij olifanten betreft een tweeling.

Olifantentweeling
Olifantentweeling | Screenshot YouTube

De tweeling werd onlangs gezien in een wildpark in KwaZoeloe-Natal. Hun moeder is de 31-jarige Curve: samen met de rest van de kudde zorgt zij voor de kalfjes. Men vermoedt dat Ingani de vader van de tweeling is, deze olifant overleed meer dan een jaar geleden op 44-jarige leeftijd.

Het geslacht van de kalfjes is nog niet vastgesteld, het reservaat geeft Curve alle rust om voor haar baby’s te zorgen. Ze zullen goed in de gaten worden gehouden, want het is uitzonderlijk als beide tweelingdieren lang genoeg blijven leven om volwassen te worden. Vooral de eerste zes maanden zijn kritiek.

“De kans op sterfte van een van de twee is gewoonlijk hoog, omdat de moeder op termijn vaak niet genoeg melk heeft om beide dieren te voeden. Er blijft dan te weinig over voor het minder dominante dier”, aldus olifantenspecialist dr. Ian Whyte.

Het is niet ongewoon als andere olifanten in de kudde, die nauw verwant zijn aan de moeder, elkaars jongen zogen. Bij de geboorte van een tweeling kan deze hulp van groot belang zijn. Sommige koeien blijven melk produceren, waardoor er voldoende voedsel beschikbaar is voor de kalfjes.

Rare Elephant Twins Born In South Africa

Bronnen: MetroTime.be & DailyMail.co.uk ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.