Na 50 jaar gevangenschap in een hindoetempel in India werd de olifant Gajraj eindelijk verlost. De olifant werd op jonge leeftijd weggehaald bij zijn familie en kwam als huwelijksgeschenk terecht op de heilige plek waar hij sindsdien in gevangenschap als toeristenattractie heeft gediend.

50 jaar gevangenschap
Foto: Wildlife SOS

Om deze majestueuze dieren te onderwerpen, wordt hun geest gebroken door middel van bruut geweld. Gajraj werd zelfs van zijn slagtanden beroofd. Door zijn hoge leeftijd, bracht hij niet genoeg op en werd hij aan zijn lot overgelaten, vastgeketend en geïsoleerd van alle sociale contact. Zonder bewegingsvrijheid en stimulerende signalen verliezen deze hoogst intelligente dieren alle hoop. Gajraj knikte en schommelde neurotisch en uitzichtloos heen en weer.

Gelukkig werd hij uiteindelijk opgemerkt en pleitten PETA India en Wildlife SOS Sanctuary voor zijn leven bij de koningin van Aundh. Zijn teennagels waren gespleten en hij had overal abcessen, maar de redding was nabij. Het reddingsteam onder begeleiding van de politie werd echter verrast door een groep dorpelingen. Kartick Satyanarayan van Wildlife SOS:

“De dorpelingen waren erg emotioneel, sommigen zelfs woedend. De olifant was hier duidelijk van geschrokken. Waarom zouden ze hem nou niet willen redden? Hij is een icoon!”

Op 63-jarige leeftijd is Gajraj eindelijk terug in de natuur, vrij om met zijn soortgenoten zijn laatste levensjaren zorgeloos door te brengen na een grote medische check-up. Dr. Yaduraj Khadpekar:

“We hebben meteen zijn abcessen behandeld, maar hij was heel rustig gedurende de hele behandeling.”

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Kartick:

“Hij stond te popelen om zijn nieuwe omgeving te verkennen en propte zich meteen vol met fruit en rolde in het zand.”

Gajraj krijgt vanaf nu medisch toezicht zodat hij ten volle kan genieten van zijn nieuwe thuis!

Bron: DailyMail ©AnimalsToday Bram Vogels


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.