De duisternis viel aan de vooravond van Wereld Olifantendag (12 augustus), toen David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) een noodoproep kreeg: een olifant en haar kalf waren in een beerput gevallen op een gemeenschapsboerderij, ten zuiden van het Teita Sisal-landgoed in Taita County, Kenia.

Olifant en haar kalf gered uit beerput
De olifant en haar kalf werden uit de beerput gehesen | Foto: screenshot video Sheldrick Trust/YouTube

Het uitblijven van regen heeft in het gebied extreem moeilijke omstandigheden gecreëerd voor dieren in het wild. Het vermoeden bestaat dat de twee olifanten naar de put zijn gelokt door de geur van het water. De beerput was afgedekt, maar het kalf, nog geen drie jaar oud, moet op het deksel zijn geklommen en is er doorheen gevallen. Terwijl ze probeerde haar kind te redden, viel ook de moeder in de put. Als gevolg hiervan zaten beide dieren hopeloos vast.
.

.
Een grondteam en de Tsavo
mobiele dierenartsen-unit van DSWT kwamen direct in actie. Ook werd een graafmachine ingezet om een greppel aan de zijkant van de put te graven. Met de afgegraven grond zijn zandzakken gevuld. Die werden in de put gegooid en maakten het mogelijk voor de moederolifant om hogerop te klimmen, net zolang tot ze haar voorpoten op de rand kon leggen. Al die tijd wachtte de kleine rustig naast haar moeder.

Gekwelde roep

Hoewel de moeder haar voorpoten op de rand van de put kon zetten, had ze nog steeds geen hefboomwerking om zichzelf eruit te trekken. Het team wikkelde een riem om haar achterkant terwijl die aan de klauw van de graafmachine was bevestigd. Heel voorzichtig kon de machine haar omhoog en naar voren hijsen, waardoor ze uit de put kon komen. Ze was uitgeput van haar beproeving en had even tijd nodig om te rusten, waarna de reddingswerkers opnieuw de riem en de graafmachine gebruikten om haar overeind te tillen. Ze verdween hierop even in de bosjes, maar de gekwelde roep van haar kalf lokte de moederolifant al snel terug naar het put.

Olifant en haar kalf gered uit beerput
Bijna weer op eigen benen | Foto: screenshot video Sheldrick Trust/YouTube

De teams waren getroffen door het feit dat de moeder wist dat ze probeerden te helpen:

“Ze toonde op geen enkel moment enige vorm van agressie jegens het reddingsteam, wat de toch al ingewikkelde operatie verder had bemoeilijkt. In plaats daarvan werkte ze samen met ons om haar kind te redden.”

Drie keer liep ze naar de put. Dit was het teken voor de redders om zich terug te trekken en haar zelf te laten proberen het jong te redden. Na elke mislukte poging keerden de teams terug om hun inspanningen te hervatten. Het duurde nog een half uur om het kalf uiteindelijk te redden, dit keer met behulp van een riem onder haar buik om haar eruit te tillen. Na ruim 2 uur waren beide olifanten bevrijd.

Het lot van een olifant en haar kalf

Het kalf liep nog even verward rond terwijl de redders toekeken, voordat ze naar haar moeder rende:

“De liefde en loyaliteit, moed en begrip van olifanten was voor iedereen duidelijk zichtbaar, maar het voorval toonde ook aan hoe kwetsbaar deze dieren zijn door menselijk handelen. Gelukkig was het ditmaal positieve menselijke actie die het lot van deze olifant en haar kalf veranderde, met een geweldige afloop aan de vooravond van Wereld Olifantendag.”

Bekijk de beelden van de redding hieronder:
.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl BVR