Er is goed nieuws over Chhouk, een 11-jarige Aziatische olifant uit Cambodja. Hij kon niet meer lopen, nadat hij gered was uit een strik van een stroper. Maar dankzij een speciale voetprothese kan hij nu weer lopen, zwemmen en zelfs rennen. De prothese is gemaakt van oude autobanden en sleepwagenriemen en weegt ongeveer 20 kilogram. Het Paradise Wildlife Park in het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer $1.450 gedoneerd, zodat Chhouk elke zes maanden een nieuwe prothese kan krijgen.

Aziatische olifant Chhouk
Aziatische olifant: ygluzberg via IStock Ghetty Images

Werkwijze prothese

Volgens Cam Whitnall uit Engeland, die samen met zijn familie het Paradise Wildlife Park en Big Cat Sanctuary runt, heeft de olifant nu een geweldig leven. De prothese moet vaak vervangen worden omdat de olifant nog steeds aan het groeien is. Om de prothese aan zijn been te kunnen bevestigen gebruiken de verzorgers een klein apparaatje. Het hele proces lijkt op hoe een mens een schoen zou aantrekken.

Het gevaar van strikken

Nadat de voet van Chhouk vast kwam te zitten in een strik van een stroper moest deze geamputeerd worden. Stroperij voor bushmeat maakt vaak gebruik van strikken om voedsel te bemachtigen. Hoewel jagers zich voornamelijk richten op kleinere dieren, kunnen alle dieren slachtoffer worden en gewond raken door deze strikken. De groeiende vraag naar bushmeat resulteert in een hoog aantal stroperijgevallen. Deze stropers vormen een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van talrijke diersoorten.

Tot slot, het stoppen van stroperij met behulp van strikken is een moeilijk probleem vanwege het feit dat plattelandsgezinnen afhankelijk zijn van het vangen van bushmeat om te overleven. Uiteindelijk zal gedragsverandering bij de jagers de meest effectieve oplossing zijn om de verspreiding van strikken te stoppen. Tot die tijd vormen rangers die de vallen verzamelen, een essentieel onderdeel van de bescherming van dieren tegen fatale verwondingen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis