Veel dieren in de Oekraïense regio Nova Kakhovka kunnen geen kant op door overstromingen na de verwoesting van de stuwdam. Dankzij moedige dierenbeschermers die reddingsacties opzetten worden veel dieren gered, onder meer huisdieren, koeien, varkens en wilde dieren. House of Animals heeft continu contact met dierenbeschermers ter plekke en extra noodhulp gegeven in het rampgebied.

veel dieren
Veel dieren gered na dambreuk Oekraïne | Foto: Serhii Korovayny

Sommige huisdieren konden gelukkig met hun baasjes mee vluchten uit het rampgebied, maar veel inwoners moesten hun dieren achterlaten om zichzelf te redden. Honden en katten vluchten naar de daken van huizen en lokale organisaties proberen dieren te redden uit benarde situaties. Soms zitten zij vast aan een ketting.

Veel dieren redden

Moedige dierenbeschermers trekken naar het rampgebied om zoveel mogelijk dieren te redden, zo ook Robert Sargsyan, van Animals Ukraine 911. Robert is al dagen in het rampgebied bezig dieren te redden. En dat is zeker niet zonder risico. Zoals in de video te horen is, zijn in de achtergrond beschietingen te horen.

Ondanks dat er een enorme ramp zich in het gebied voltrekt, gaat de oorlog meedogenloos door. Ook dierenbeschermers van opvang Pegasus zijn tijdens een reddingsactie gestrand op een gevaarlijke weg vol mijnen en explosies. Karen Soeters:

“Naast het mensenleed zijn opnieuw ook dieren slachtoffer van deze oorlog. De situatie is schrijnend en er is dringend geld nodig om deze dieren medische hulp, onderdak en voer te bieden. De lokale vrijwilligers waar we contact mee hebben, doen enorm hun best om dieren uit benarde situaties te bevrijden en in veiligheid te brengen.”

Dag en nacht

Robert heeft ondertussen veel dieren uit benarde situaties kunnen redden! En vanuit House of Animals hebben we deze week noodhulp gestuurd zodat hij deze dieren in nood kan helpen met de basisbehoeften! Het crisisteam van House of Animals is namelijk dag en nacht in de weer om hulp te verlenen.

Help je mee?

  • Blijf de dieren in nood alsjeblieft steunen: klik hier
  • Dit verhaal was ook te lezen op Facebook

©AnimalsToday.nl | House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer