Tijdens een undercoveractie van House of Animals is de grootste servalfokker van Europa ontmaskerd. Bij Wildcatsfarm in het Limburgse Echt worden 20 servals en 80 andere katten onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. House of Animals greep in na verschillende alarmerende meldingen en doet aangifte wegens dierenmishandeling en diverse overtredingen van de Wet dieren.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
Ernstige misstanden bij grootste servalfokker van Europa in Echt | Foto: ©House of Animals

House of Animals, de dierenwelzijnsorganisatie die eerder de horrorfokker uit Eersel wist te stoppen, besloot een undercoveractie op te zetten om de situatie bij Wildcatsfarm vast te leggen. Het door House of Animals ingestelde onderzoek naar het bedrijf van Sinan B. en zijn partner Bieneke M. bracht ernstige misstanden aan het licht. Zo worden kittens vlak na de geboorte bij de moeder weggehaald en met 10 dagen oud al verkocht.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
Kittens worden veel te jong bij de moeder weggehaald | Foto: ©House of Animals

De hygiëne bij Wildcatsfarm is ronduit slecht en er zijn ernstig zieke dieren:

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
De hygiëne bij Wildcatsfarm is slecht en er zijn ernstig zieke dieren | Foto: ©House of Animals

Dat Bieneke M. ook nog dierenarts is maakt de zaak extra schrijnend. Karen Soeters van House of Animals:

“De meldingen die we kregen waren zo ernstig dat we meteen een onderzoek zijn gestart. Zo werden er zwaar ondervoede kittens, doodzieke katten met zeer besmettelijke ziektes zoals niesziekte, schimmel en FIP verkocht. De katten verblijven in te kleine, smerige kooien, de kattenbakken zijn overvol en de geur is ondraaglijk. Het is ronduit smerig zoals het er stinkt.”

.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
Het is er smerig en het stinkt vreselijk | Foto: ©House of Animals

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd

In een interview met House of Animals verklaarde Sinan B. dat de helft van zijn gefokte servals het eerste jaar niet haalt. Bekijk de reportage hieronder:
.

Registratiesysteem voor katten

House of Animals pleit voor een registratieplicht voor kattenfokkers. Voor honden is er al een registratiesysteem, waardoor er zicht is op geboortes en overlijdens. Bij katten is dat systeem er niet en daardoor bestaan de dieren als het ware niet. De misstanden bij Wildcatsfarm laten de noodzaak voor betere wetgeving rondom katten duidelijk zien.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
Ook dode servals leveren geld op voor Wildcatsfarm | Foto: ©House of Animals

Serval niet op positieflijst

Afgelopen donderdag maakte minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat hij de invoering van de positieflijst – nu huis- en hobbydierenlijst geheten – heeft uitgesteld tot zeker juli 2024. De serval staat niet op deze positieflijst, wat betekent dat het dier vanaf dat moment niet langer als huisdier mag worden gehouden. Voor het einde van het jaar zegt Sinan B. nog zo’n tien nesten servals te verwachten. Karen Soeters van House of Animals:

“Wij zullen er alles aan doen om dit te voorkomen. Het idee dat er nog zeker 30 serval kittens onder deze omstandigheden geboren gaan worden is onaanvaardbaar. Zeker ook omdat de kans groot is dat de dieren die het overleven, na een jaar alsnog gedumpt zullen worden.”

.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd
Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd door House of Animals | Foto: ©House of Animals

.

Wildcatsfarm in Echt blijft de wet overtreden (video)

©AnimalsToday.nl | House of Animals