Er is grote verontwaardiging ontstaan over het handelen van de NS toen het bericht naar buiten kwam dat NS-medewerkers een nog levende, aangereden zwaan van de Hollandse Brug hebben gegooid.

NS
NS-personeel doodt aangereden zwaan | Foto: screenshot video via RTVNH

De zwaan was vlak daarvoor tussen de stations Almere en Weesp door een trein aangereden. Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen koos ervoor om niet de dierenambulance te bellen, maar om het dier over de brugleuning te gooien. Vastgepakt aan zijn nek wordt de nog in leven zijnde zwaan 15 meter naar beneden gegooid.

Volgens een woordvoerder van de NS was de zwaan dusdanig ernstig gewond dan het geen zin meer had om de dierenambulance te bellen. Om die reden heeft het treinpersoneel ervoor gekozen om de zwaan op een brute manier uit zijn lijden verlossen. Normaal gesproken belt de NS wel de dierenambulance of neemt zij zelf het gewonde dier mee. De keuze van het personeel om het dier op deze manier uit zijn lijden te verlossen zou uitzonderlijk zijn. De betreffende medewerkers zouden zeer zijn aangedaan door het voorval.

Verboden
Het was volgens de NS geen optie om de zwaan op het spoor te laten liggen. Hierdoor zou nog meer vertraging worden veroorzaakt. Maar het weggooien van dieren is verboden in Nederland en door het dier in het water te dumpen ontstaat er mogelijk botulisme wat voor nog meer dode dieren zou kunnen zorgen.

In de media verschenen inmiddels verschillende berichten over het wel of niet nog in leven zijn van de zwaan op het moment dat hij over de brug werd gegooid. Uit onderstaand filmpje, dat werd gemaakt door een treinreiziger, maken wij in ieder geval op dat de zwaan nog in leven was. Overal in het land wordt na het zien van het filmpje verontwaardigd gereageerd op het handelen van de NS.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat