Rax, een boomklipdas die oorspronkelijk voorkomen in het oosten van Afrika, is als baby gevonden door mensen en opgevangen door The David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT). Als blijk van dank brengt zij zo af en toe nog een bezoekje aan haar redders.

boomklipdas
Een boomklipdas | Foto: Valerius Tygart via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Onbekend is hoe de kleine Rax moederziel alleen eindigde. DSWT, de organisatie die opkomt voor de bescherming en het behoud van de Afrikaanse wilde dieren, vermoed dat het verlies aan leefgebied door de toename van de menselijke bevolking en akkerbouw de grootste oorzaak is waarom dieren als Rax wees worden. DSWT heeft de verzorging van Rax op zich genomen totdat zij groot en sterk genoeg was om weer te worden uitgezet in de natuur. Ondanks dat Rax helemaal happy is met haar leven buiten de opvang is zij niet verwilderd van de mensen die haar ooit hebben gered. Regelmatig brengt ze hen een bezoekje, als is het maar om even te knuffelen. Met haar bezoekjes vult Rax, die nu moeder is van vijf kleine boomklipdassen, de harten van haar ex-verzorgers met liefde door zo nu en dan langs te komen en haar blijk van waardering te uiten.

Ondanks haar looks is de schattige Rax niet te vergelijken met een konijn of rat. Genetisch gezien vertoond zij de meeste overeenkomsten met olifanten en zeekoeien en is zij dus een wild dier. Het is dan ook fijn dat zij is uitgezet op de plek waar ze hoort: de wilde natuur.

Bron: One Green Planet ©PiepVandaag.nl Lianne Raat