Goed nieuws van onderzoekers in India: ze hebben een nieuwe kikkersoort ontdekt in de berglandschappen. De dwergkikker is 2 tot 3 centimeter lang, met een oranje buik en bruine rug bezaaid met zilveren stippels, die lijken op sterren. Zijn naam werd dan ook ‘starry dwarf frog’, vertaald de ‘met sterren bezaaide dwergkikker’ (Astrobatrachus kurichiyana).

nieuwe kikkersoort
De met sterren bezaaide dwergkikker is een nieuwe kikkersoort | Foto: K. P. Dinesh, screenshot video Foto: K. P. Dinesh, screenshot video Amaze Lab/YouTube

Wat extra uniek is aan de ontdekte kikker, is dat deze niet zomaar een nieuwe kikkersoort is, maar het enige lid van een anders geheel uitgestorven subfamilie van kikkers. De kikker helpt onderzoekers met beeldvorming over kikkers in India door de jaren heen.

Uitsterven amfibieën

Het nieuws komt te midden van een uitstervingscrisis die veel amfibieën lijkt te treffen. Amfibieën zijn gevoelig voor veranderingen in hun milieu, omdat ze zich niet makkelijk verplaatsen of aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Onder andere om die redenen, en door massale uitstervingen door ziektes, zijn er sinds 1970 al zo’n 200 kikkersoorten verdwenen.

nieuwe kikkersoort
Astrobatrachus kurichiyana | Foto: Seenapuram Palaniswamy Vijayakumar, screenshot video Amaze Lab/YouTube

De met sterren bezaaide dwergkikker, of korter de besterde dwergkikker, is daarom een belangrijke en hartelijk verwelkomende nieuwkomer in de kikkerwereld. We zijn benieuwd wat uiteindelijk de officiële Nederlandse naam wordt van de nieuweling.

Formaat postzegel

Bekijk de kleine, met sterren bezaaide dwergkikker hieronder van dichtbij. Het is te hopen dat de soort nog lang mag voortbestaan:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet