Tijdens een expeditie in het hart van Bolivia ontdekten biologen 20 nieuwe dier- en plantensoorten, en herontdekten ze verschillende soorten waarvan gedacht werd dat deze waren uitgestorven. De nieuwe soorten variëren van kleine landzoogdieren, zoals de zogenaamde lilliputkikker met een piepklein bruin gecamoufleerd lijfje van ongeveer 1 cm lang, tot grote zoogdieren en reptielen, zoals een giftige slang met felle kleuren.

plantensoorten
Twintig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in Boliviaanse Andesgebergte | Foto: Pixabay

Onaangetaste biodiversiteit en endemisme

In het mistige bos van het Andesgebergte bij de hoofdstad La Paz hebben deskundigen in 2017 tijdens een expeditie van veertien dagen een rijke diversiteit aan flora en fauna aangetroffen. De bevindingen zijn afgelopen week in een rapport naar buiten gebracht.

Het veldwerk vond plaats in de Zongovallei, waar ongeveer 90 procent van de natuur onaangetast is. Het gebied blijkt een vluchthaven te zijn voor allerlei diersoorten. Naar alle waarschijnlijkheid komen vele van deze pas ontdekte soorten elders op de wereld niet voor. Daarom is het van groot belang bescherming te bieden aan dit unieke natuurgebied.

Nieuwe soorten

Tijdens de expeditie hebben biologen hun bevindingen geregistreerd en later bestudeerd. Het gaat om meer dan 1200 soorten planten, 247 insecten, 10 amfibieën, 10 reptielen, 161 vogels, 9 kleine landzoogdieren, 9 grote zoogdieren en 12 vleermuizen. Deskundigen concluderen dat er vier nieuwe vlindersoorten, een giftige slang, de liliputkikker, vier soorten ochideeën en een aantal andere planten zijn ontdekt.

Lilliputkikker

Het minuscule kikkertje met een lijfje van maar 1 centimeter lang is bruin van kleur en is vanwege zijn maat en gecamoufleerde lijfje waarmee het zich wroet door mos en aarde, bijna niet waar te nemen. Hieronder zie je een foto van het kikkertje:

Vlagslang

Deze zeer giftige bergslang met grote hoektanden en warmtegevoelige putten op zijn kop waarmee hij zijn prooi bespeurt, verkreeg zijn naam, vanwege zijn felgekleurde huid in rood, groen en geel. Het reptiel werd ontdekt in het hoogste gedeelte in het Andesgebergte waar onderzoek is gedaan.

Trond Larsen, directeur van het Rapid Assessment Program, Conservation International (RAP):

“De hoge concentratie van unieke amfibieën die hier worden aangetroffen, maakt het een gebied met een hoge prioriteit voor natuurbehoud.”

Toch niet uitgestorven?

Tot hun grote verbazing stuitten de deskundigen op enkele diersoorten waarvan aangenomen werd dat zij waren uitgestorven. De Satervlinder bijvoorbeeld, was al 100 jaar niet gespot. Ook de zwarte kikker met felrode ogen, de zogenaamde ´duivelsoogkikker´ werd nu na twintig jaar weer waargenomen. De Zongovallei blijkt een heus toevluchtsoord te zijn voor deze diersoorten. In het rapport wordt benadrukt dat het om een uniek ecosysteem gaat dat beschermd moet worden tegen de uitbreiding van land- en mijnbouw in de omgeving.

Larsen:

“De opmerkelijke herontdekking van soorten waarvan men dacht dat ze uitgestorven waren, illustreert hoe duurzame ontwikkeling die natuurbehoud omvat, kan zorgen voor langdurige bescherming van de biodiversiteit.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools