Na een strijd van 170 jaar heeft de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland als eerste locatie ter wereld rechten gekregen, dankzij een wet die is aangenomen door het parlement. De rivier kreeg de juridische status van een levend wezen. 

rechtspersoon
De Whanganui rivier heeft voortaan rechten | Fotocredit: whanganuidlf Flickr via Compfight cc

De 290 kilometer lange rivier, die stroomt van het Noordereiland naar de zee, is heilig voor de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori Iwi. Het parlement heeft de rivier rechtspersoonlijkheid toegekend, waardoor de rivier voortaan rechten heeft.

De Whanganui rivier, door de Maori Te Awa Tupua genoemd, zal worden vertegenwoordigd door twee personen: een genomineerde van de Maori-gemeenschap en een van de overheid. Deze mensen zullen handelen in het belang van de rivier.

Volgens minister Christopher Finlayson is er veel strijd gevoerd voor het aannemen van de Te Awa Tupua-wet. Hij geeft aan dat het aannemen van de wet voor een natuurlijke hulpbron niet vreemd is en vergelijkt het met het toekennen van rechtspersoonlijkheid aan bedrijven.

“Whanganui Iwi hebben sinds de jaren 1870 hard gevochten voor erkenning van hun verbondenheid met de Whanganui rivier. Hiermee komt een einde aan het langste proces ooit.”

Onderhandelingen begonnen formeel in 2009. De Maori-gemeenschap maakte zich al lange tijd zorgen over de gevolgen van overheidsbeleid voor de ‘gezondheid en het welzijn’ van de rivier, waarmee ze een spirituele band heeft.

Het is niet voor het eerst dat een ongebruikelijke rechtszaak is aangespannen over rechtspersoonlijkheid. Het Nonhuman Rights Project (NhRP) heeft al meerdere keren via de rechtbank geprobeerd mensenrechten toe te laten kennen aan chimpansees. De oprichter van de non-profitorganisatie, Steven Wise, vindt dat sterk ontwikkelde wezens als chimpansees recht hebben op rechtspersoonlijkheid. Nu dit aan een rivier is toegekend, kan dit wellicht bij toekomstige rechtszaken gunstig zijn voor rechten van bepaalde diersoorten.

Bronnen: The Telegraph, ABC News ©Animals Today Angelique Lagarde