Weetjes: de pandabeer

Als zeldzame dieren en de nationale ‘schat’ van China, wordt de reuzenpanda geadoreerd door mensen over de hele wereld. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over dit bijzondere dier? Wij zochten de tien leukste feitjes voor je op!

panda

Fotocredit: heights.18145 Flickr via Compfight cc

  1. Oude fossielen laten zien dat de reuzenpanda al twee tot drie miljoen jaar op deze aarde leeft. Ooit kwamen ze voor in heel China, maar inmiddels leeft de reuzenpanda enkel in de laaggelegen hellingen van de berggebieden in het westen van China, zoals in Yunnan.
  2. De panda behoort officieel tot de carnivoren. Vroeger at het dier namelijk vlees. Dit terwijl hun dieet nu voor 99% uit bamboe bestaat. Onderzoek wijst uit dat het spijsverteringssysteem van de panda helemaal niet gericht is op het eten van bamboe. Zo heeft het dier geen sterke maag, zoals een koe bijvoorbeeld wel heeft, om taai plantaardig voedsel te kunnen verwerken. De darmen van het dier zijn ook veel te kort om de bamboe te verteren op een manier waarop een herbivoor dat zou doen. Om deze reden moet de panda heel veel bamboe eten om zijn voedingsstoffen toch binnen te krijgen. Per dag eet het dier zo’n 14 tot 16 uur per dag bamboe. Omdat de beer dit voedsel niet zo goed kan verwerken, poept het dier de hele dag door. Zo’n 28 kilo per dag!
  3. Er is afgelopen jaren veel gespeculeerd over waarom de panda eigenlijk wit met zwart is. De onderzoeken die er zijn gedaan, wijzen echter uit dat de panda wit is om zich te kunnen verbergen in sneeuwgebieden en zwart om zich te kunnen verbergen in de schaduw.
    Volgens een oude mythe was de panda eerst helemaal wit. De witte panda’s woonden in de bergen bij Tibet en waren bevriend met een herderin die met de kleine panda’s speelde en voor ze zorgde. Op een dag kwam er een luipaard, die een kleine panda aan wilde vallen. De herderin sprong ervoor en de luipaard keerde zich tegen haar en doodde het meisje. De panda’s uit de buurt waren ontroostbaar en bezochten met z’n allen de begrafenis van het meisje. Om hun respect te tonen bedekten ze hun armen met as. Ze droogden hun tranen en het as kwam in hun ogen en op andere plekken. Sindsdien hebben de panda’s hun zwart met witte vacht.
  4. De kleine panda of rode panda en de reuzenpanda delen hetzelfde leefgebied en dieet. Ook worden beide dieren bedreigd met uitsterven. Maar dit zijn dan ook de enige overeenkomsten tussen de dieren. Volgens wetenschappers behoort de rode panda tot de familie van wasberen en de reuzenpanda tot de familie van beren. Sommige wetenschappers geloven zelfs dat de reuzenpanda zo bijzonder is, dat het dier zou moeten behoren tot z’n eigen familiegroep.
  5. Lange tijd werd de panda ernstig bedreigd met uitsterven. In het wild waren er nog maar een kleine duizend over en de kans dat het dier in het wild helemaal zou uitsterven was erg groot. Gelukkig heeft de bescherming van reuzenpanda’s en het uitzetten van deze dieren in gevangenschap zijn vruchten afgeworpen en is de populatie reuzenpanda’s toegenomen. Ook heeft de bescherming van het leefgebied van het dier hieraan meegeholpen. Vorig jaar werd bekend dat de status van de reuzenpanda’s is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’ en dat is hartstikke mooi nieuws!
  6. Door de enorme kaakspieren heeft een panda bolle wangen. De kaken van een panda zijn zelfs zo sterk, dat het dier met gemak een dikke bamboestengel doormidden kan bijten. Voor mensen is het zelfs nog lastig deze stengels door te snijden met een bijl.
  7. Volwassen panda’s zijn zo groot dat ze nauwelijks vijanden hebben. Sneeuwluipaarden jagen op kleine panda’s of zieke en oude volwassen panda’s. De grootste bedreiging van de reuzenpanda is echter het verlies van leefgebied en de illegale jacht. Zo is bijvoorbeeld de huid van een panda tussen de 60.000 en 100.000 dollar waard.
  8. Onder zijn prachtige vacht heeft de panda een zwarte huid waar de haren zwart zijn en een roze huid waar de vacht wit is.
  9. Op buideldieren na zijn de babypanda’s wanneer ze geboren zijn, de kleinste zoogdieren in verhouding tot hun moeder. De moeder is namelijk 900 keer groter dan de pasgeboren panda, die zo’n 147 gram weegt. Dit is evenveel als een mobieltje! Om dit te vergelijken met mensen: een baby van 3 kilo zou dan een moeder hebben van 2700 kilo.
  10. De panda houdt geen winterslaap. Dit komt omdat ze met hun dieet van bamboe niet genoeg vet op kunnen bouwen voor de winter. Wanneer de winter eraan komt, zoeken ze een warmere plek onderaan de bergen.

Bronnen: Factretriever, Sciencedaily, China Highlights ©Animals Today Nadine van Wissen

Gerelateerde artikelen:

Laat wat van je horen

*