De pas ontdekte bijensoort Anthophora peublo maakt zijn nest in hard zandsteen, zelfs als er zachter bouwmateriaal aanwezig is. De bijen zijn ontdekt in Utah, in zuidwest Colorado (VS).

bijensoort
De Anthophora peublo | Foto: screenshot video SciNews/YouTube

Deze bijensoort bouwt verticale nesten in zandsteenrotsen. Het lijken wel een soort bijenappartementen. De eerste aanwijzing van het bestaan van deze bijen werd gevonden in de vroege jaren ‘80. De soort maakt deel uit van de grote bijenfamilie Anthophora.

Sporen
Entomoloog Frank Parkeur, nu één van de medewerkers aan de nieuwe studie en voorheen hoofd van het Amerikaanse ministerie van Landbouw ‘Bee-lab’ in Utah, ontdekte bijen die zich nestelden in gaten in zandsteen in de San Rafael-woestijn in Utah. Jaren later werden opnieuw sporen van hun bestaan gevonden en toen besloten biologen, waaronder Parkeur, deze bijen verder te bestuderen, want veel was er over deze soort nog niet bekend. De recente onderzoeksresultaten zijn op 12 september jongstleden gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Current Biology.

Veelzijdig nest
De honingbijen, die zwart-geel gestreept zijn, danken hun naam aan de oude, door mensenhanden gemaakte Peublo woningen, waar de soort ook weleens aangetroffen wordt. Nestelen in zo’n harde leefomgeving kent wel enkele nadelen. Zo hebben oudere vrouwtjesbijen vaak slijtage in de kaken van het boren in het zandsteen.

Maar de voordelen van de bijzondere huisvesting lijken groter. Zo zijn de nesten heel veilig voor de jonge bijen, ze blijven jarenlang bestaan en houden de rotssteenparasietengroei in bedwang. Ook bieden de bijennesten huisvesting aan andere dieren die zelf niet door de harde steen kunnen knagen, zoals bepaalde insectensoorten en spinachtigen. Parkeur hoopt nog veel meer over de bijen te ontdekken door vervolgonderzoek.

Bekijk hieronder een filmpje waarin onder meer te zien is hoe de bijen het zandsteen wegknagen:

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema