In het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park zijn vier personen gearresteerd die verdacht worden van het stropen van neushoorns. De verdachten zitten in hechtenis. Toen ze opgepakt werden hadden ze geweren, munitie en stropersapparatuur bij zich. In totaal zijn er sinds het begin van dit jaar al elf neushoornstropers gearresteerd in dit gebied.

Vier neushoornstropers gearresteerd in Zuid-Afrika
Neushoorn in Kruger National Park | Foto: publiek domein

Het Kruger National Park is bijna twee miljoen hectare groot en is een van de grootste nationale parken in Zuid-Afrika. De arrestaties zijn volgens de woordvoerder Ike Phaahla van het park het gevolg van een operatie die mogelijk was door de samenwerking tussen rangers en collega’s van andere nationale parken. De Zuid-Afrikaanse nationale parken hebben speciale anti-stroperteams die zich specialiseren in stropers opsporen en arresteren. Begin dit jaar waren er al zeven stropers gearresteerd op verschillende plekken in het grote park.

Neushoorn
Foto: publiek domein

Zuid-Afrika en omringde landen hebben al lang last van neushoornstroperij. In 2015 was het dieptepunt, waarbij meer dan 1.300 neushoorns vermoord werden. Het grootste deel van deze neushoorns kwam uit Zuid-Afrika, omdat daar ook zo’n 80 procent van de totale populatie leeft. Er wordt wel steeds strenger tegen stropers opgetreden en dat lijkt effect te hebben.
.

#GNvdD: Neushoornstroperij in Zuid-Afrika neemt af

Maatregelen werken

Eerder meldde Animals Today een daling in het aantal gestroopte neushoorns in Zuid-Afrika. Dat komt doordat de Zuid-Afrikaanse overheid nieuwe technologie inzet die sneller reageert op meldingen van stroperij. Daarnaast is de samenwerking tussen de verschillende nationale parken enorm verbeterd, zowel op regionaal als nationaal niveau. Een van de andere maatregelen die genomen zijn is de aanscherping van straffen en arrestaties. In 2019 zijn door de inzet van anti-stroperteams 332 mensen gearresteerd. 178 verdachten werden in Kruger National Park opgepakt. Stropers blijven in Kruger National Park nog wel een probleem. Zo zijn er in 2019 327 neushoorns gestorven door stroperij.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.