De ophokplicht voor pluimvee in Nederland is door minister Schouten (LNV) verlengd met 4 weken, omdat op 13 maart opnieuw een geval van vogelgriep is geconstateerd bij een hobbyboer in Leipzig en op 21 maart bij een kalkoenenbedrijf in het noorden van Duitsland, nabij de grens met Groningen.

ophokplicht pluimvee verlengd
Ophokplicht pluimvee met 4 weken verlengd | Foto: publiek domein

De ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven (kippen, eenden en kalkoenen) ging op 12 februari in, nadat een geval van hoogpathogene vogelgriep H5N8 was aangetoond op een bedrijf in Bretzfeld, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Na vier weken wilde minister Schouten de situatie opnieuw beoordelen, op basis van mogelijke besmettingen van watervogels en eventuele uitbraken van de vogelgriep bij Nederlandse pluimveehouderijen. Maar sinds de ophokplicht inging was er in ons land geen uitbraak van de uiterst besmettelijke variant H5N8 van het vogelgriepvirus.

ophokplicht pluimvee verlengd
Kippen, eenden en kalkoenen mogen nog niet naar buiten | Foto: publiek domein

Ophokplicht toch verlengd

Eerder deze maand leek het erop dat de verplichting om pluimvee binnen te houden opgeheven kon worden, maar de nieuwe besmettingen in Duitsland gooien roet in het eten. Minister Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:

“Op 6 maart jl. beoordeelde de deskundigengroep dierziekten de situatie en kwam zij tot het oordeel dat de kans op insleep in Nederland kleiner is dan vier weken geleden. Op dat moment waren er geen uitbraken in de buurt van Nederland meer gevonden sinds de laatste beoordeling, zijn er geen besmette wilde vogels gevonden bij de wildevogelmonitoring en daarbij trekken de [overwinterende red.] wilde watervogels nu weer weg uit Nederland, terug naar de broedgebieden.”

Met ‘insleep’ wordt het verspreiden van de vogelgriep door wilde watervogels bedoeld. Dit heeft echter niet plaatsgevonden en er zijn ook geen wilde watervogels met het virus aangetroffen, aldus de brief aan de Kamer van minister Schouten. Over 4 weken wordt de situatie opnieuw beoordeeld.
.

Geert Laugs: Vee-industrie geen onschuldig slachtoffer van vogelgriep

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.