In 2017 werden drie mannen opgepakt voor het doden van drie neushoorns in het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Nu, vier jaar later, zijn zij eindelijk veroordeeld tot bij elkaar 105 jaar celstraf voor deze misdaad.

Neushoornstropers krijgen samen 105 jaar celstraf
Neushoornstropers krijgen samen 105 jaar celstraf | Foto (neushoorn in Kruger National Park): publiek domein

Op 2 september werden de mannen schuldig bevonden voor meerdere misdrijven, waaronder stroperij. Twee van hen komen uit Mozambique, de derde komt uit Zuid-Afrika. De oudste is 58, terwijl de anderen 29 en 32 jaar oud zijn. Gareth Coleman, de beheerder van het Kruger National Park, complimenteerde de politie en andere groepen die betrokken waren bij de arrestatie en veroordeling:

“Deze straffen moeten dienen als afweer tegen degenen die van plan zijn om ons natuurlijke erfgoed te doden en het levensonderhoud van onze mensen in gevaar te brengen.”

Coleman liet ook weten dat de beveiliging van het natuurpark is versterkt.
.

#GNvdD: 23 jaar celstraf voor neushoornstroper in Zuid-Afrika

.
De veroordeling tot bij elkaar opgeteld 105 jaar celstraf volgt op die van een in 2016 gearresteerde neushoornstroper, waar wij eerdere dit jaar over schreven. Net als bij de recente veroordeling had de dader een hoop andere misdrijven op zijn kerfstok. De stroperij liep echter op in 2017, toen de eerdere wetgeving die in 2009 was ingevoerd om de neushoorns in Zuid-Afrika te beschermen werd verworpen door een rechterlijke uitspraak. Dit is desastreus gebleken voor het voortbestaan van de neushoorn. In datzelfde jaar werden er in totaal maar liefst 504 neushoorns gedood in het Kruger National Park. Er werd een online veiling gehouden – gericht op de Chinese en Vietnamese markt – waarbij honderden kilo’s hoorn werden verhandeld.
.

China liegt over medische werking neushoornhoorn en tijgerbotten

.
Ondanks dat deze ontwikkelingen in strijd zijn met internationale afspraken, lijkt dit in de praktijk weinig uit te maken. Stropers geloven dat de hoorns genezende krachten bezitten vanwege het keratinegehalte, wat niet het geval is. In een poging om de jonge neushoorns te beschermen worden hun hoorns nu preventief verwijderd. Dat is een ingewikkeld proces, waarbij de neushoorn verdoofd moet worden, zuurstof toegediend krijgt en de vitale organen in de gaten worden gehouden. Ook moet erop gelet worden dat de zenuwen niet worden geraakt. Al met al een gevaarlijke ingreep dus, die helaas ingezet moet worden omdat de stroperij aanhoudt.

Het is nog maar de vraag of dit op de lange termijn gaat helpen. De hoorns groeien uiteindelijk weer aan en bijgeloof lijkt amper te bestrijden. Wel is het positief dat degenen die gepakt worden kunnen rekenen op hoge celstraffen.

Zuidelijke witte neushoorns | Foto: publiek domein

Bronnen:

Minder neushoorns gestroopt door coronamaatregelen

#GNvdD: In 2020 geen neushoorns gestroopt in Kenia 

Hightech apparatuur ingezet bij bescherming neushoorns

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap