Zes jaar geleden hakten Zuid-Afrikaanse stropers Sehawukele’s hoorns op brute wijze af. Inmiddels is de tien jaar oude neushoorn na 30 operaties aan de snee in zijn gezicht teruggekeerd in het wild. Volgens zijn dierenarts is de neushoorn uitzonderlijk goed genezen, al blijft er een risico op infectie het gat in zijn gezicht.

neushoorn
Neushoorn met afgehakte hoorn na 30 operaties terug in het wild | Foto: publiek domein (CC0)

Zijn redders noemden het mannetje Sehawukele (verkort Seha), wat betekent “God heb medelijden met ons”. Hij werd door de politie strompelend bij een hek in een reservaat gevonden, zo verminkt dat hij nauwelijks kon horen of eten. De politie riep de hulp in van Johan Marais, een lokale dierenarts die de liefdadigheidsinstelling Saving the Survivors leidt. De groep rehabiliteert neushoorns die zijn aangevallen door stropers.

https://twitter.com/hodilu/status/1486644630204600320

Nieuw hoofdstuk voor Seha

Marais zei:

“Hij is eigenlijk uitzonderlijk goed genezen. En ik denk dat dit het volgende hoofdstuk is, waarin we hem laten wennen aan in de wildernis leven. We hebben hem in een gebied van 2.000 gezet samen met twee vrouwtjes van vruchtbare leeftijd.”

Zelfs na uitgebreide operaties, zijn Seha’s sinus holtes dus nog steeds blootgesteld, waardoor er een risico op infectie is. Maar natuurbeschermers hebben ervoor gekozen om hem toch terug te zetten in het wild, in de hoop dat hij zal paren en zo de slinkende neushoornpopulatie kan helpen vergroten.

“Geen enkele verplaatsing van neushoorns is zonder risico,” zei Andre Uys, die het wildreservaat beheert waar Seha nu leeft. Zijn redders houden zijn exacte locatie geheim in de hoop toekomstige aanvallen door stropers te voorkomen.

Stropen nog steeds groot probleem

Stropers hebben in de eerste zes maanden van 2021 ten minste 249 neushoorns gedood in Zuid-Afrika – 83 meer dan in de eerste helft van 2020. De cijfers voor het hele jaar zijn nog niet beschikbaar, maar in slechts twee weken van december werden er 24 gedood.

De dieren worden afgeslacht voor hun hoorns, die naar Azië worden gesmokkeld waar ze zeer gewaardeerd worden voor traditionele en medicinale doeleinden.

Bronnen:

#GNvdD: 23 jaar celstraf voor neushoornstroper in Zuid-Afrika

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee