Een 33-jarige smokkelaar in Harare, Zimbabwe, is afgelopen maandag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, omdat hij een schubdier in zijn bezit had. Toen hij het dier, dat hij gevangen had, wilde verkopen liep hij tegen de lamp.

schubdier
Foto Credit: elrina753 via Compfight cc

De handelaar, Frank Mutanha, vertelde de rechtbank dat hij het schubdier wilde overdragen aan beambtes van Parks and Wildlife Management Authority. Dit geloofde de rechter niet:

‘Er zijn geen speciale omstandigheden, Mutanha heeft het schubdier gevangen met als doel het te verkopen’.

Het schubdier woog 15,2 kilo en zou circa $5.000,-  hebben opgeleverd.

Schubdieren staan op de IUCN Rode lijst van bedreigde diersoorten: volgens de Zimbabwaanse wet staat op bezit en smokkel van deze dieren een celstraf van negen jaar.

Zowel naar het vlees als de schubben is veel vraag. In juli ontdekte de Vietnamese douane in de haven Hai Phong een enorme zending (1,4 ton) schubben, gesmokkeld vanuit Sierra Leone. Duizenden schubdieren zijn hiervoor gedood.

Deze miereneters zijn bedekt met stevige, overlappende schubben van keratine, die doen denken aan de bladeren van een artisjok. Aan hun voorpoten hebben ze drie lange, gebogen klauwen waarmee ze mieren- en termietennesten vernielen en holen graven. Met hun lange, kleverige tong slurpen ze duizenden termieten of mieren per dag op. Bij onraad rollen ze zich op tot een bal, net als egels.

Hoe oud de solitaire nachtdieren in het wild kunnen worden is niet bekend: in gevangenschap is een leeftijd van 20 jaar niet ongebruikelijk.

Er zijn acht soorten schubdieren: vier Aziatische en vier Afrikaanse. Allemaal leven ze op plaatsen waar veel mieren en termieten voorkomen, hoewel hun habitat kan variëren van tropische gebieden tot savanne. Alle soorten schubdieren worden ernstig bedreigd, zowel door stroperij als door verlies van leefgebied vanwege uitbreiding van landbouw en andere menselijke activiteiten.

Bekijk hier het bijzondere schubdier in actie.

Bronnen: News Zimbabwe, Pangolinsg, Save Pangolins  ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde