De rechtbank in Donegal, Ierland, heeft vastgesteld dat de Nederlandse pelagische vloot Parlevliet & van der Plas (P&P) technische regels heeft overtreden bij het vissen in Ierse wateren. Hiervoor krijgt de rederij een boete van € 105.000. Ook werd P&P beschuldigd van high grading, maar dit verwierp de rechtbank.

Nederlandse trawler
Vismarkt | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

De Ierse visserij-inspectie beschuldigde de vriestrawler Annelies Ilena van high grading tijdens visserij-activiteiten in november 2013. Bij high grading wordt kleine gevangen vis over boord gegooid om ruimte te maken voor grotere (lucratievere) vissen. Controleurs troffen aan boord 50 kilo maatse horsmakreel aan, waarvan men vermoedde dat deze later in zee gegooid zou worden. Hiervan werd de rederij echter vrijgesproken.

Het is niet voor het eerst dat P&P van high grading beschuldigd wordt. In 2013 deed Greenpeace aangifte bij de NVWA tegen de vissersvloot vanwege een schaduwboekhouding die de milieuorganisatie in handen kreeg, waaruit bleek dat P&P tijdens een visreis meer dan anderhalf miljoen kilo dode haring over boord van een supertrawler zou hebben gegooid.

Wel achtte de rechtbank in Donegal bewezen dat de trawler technische visserijregelgeving had overtreden, waarvoor de boete van € 105.000 werd opgelegd. Parlevliet & van de Plas denkt erover in beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat men de boete disproportioneel vindt.

Onlangs werd een andere Nederlandse vloot met supertrawlers, Cornelis Vrolijk, beboet door de Engelse rechtbank vanwege illegale makreelvangst.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.