De Nederlandse nertsenfokkers zijn in de verkiezing Dom Bontje dankzij een ruime meerderheid van de stemmen verkozen tot Dom Bontje 2016. De jaarlijkse verkiezing, waarbij dit jaar bijna 20.000 mensen hun stem uitbrachten, is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. Zij gebruikt deze verkiezing om bekende Nederlanders en organisaties te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de samenleving.

Dom Bontje

Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:

“Het is uniek dat het publiek dit jaar niet voor een bekende Nederlander koos, maar massaal voor de 160 nertsenfokkers die zes miljoen nertsen per jaar doden voor hun vacht. Er geldt weliswaar een nertsenfokverbod vanaf 2024, maar tot die tijd gaan zij willens en wetens door met het mishandelen van nertsen in kleine kooitjes. In de maand december hebben wij keer op keer beelden laten zien van misstanden. Ook weigeren de nertsenfokkers zich neer te leggen bij een verbod. Daarom zijn zij met stip de werkelijk Domme Bontjes van 2016.”

Eind december was er ook een storm aan protest vanwege het bont dat zanger Waylon droeg op TV. Hij ontsnapte echter nipt aan de titel Dom Bontje 2016 aangezien de verkiezing al liep. De zanger koos ervoor om een dode vos om zijn schouder te dragen tijdens een uitzending van The Voice, waar duizenden jongeren naar kijken. Waylon en zijn vos werden trending topic op Twitter en het publiek riep massaal op om de zanger alsnog te nomineren, Waylon zal daarom goed in de gaten worden gehouden in 2017.

Rappers Lil’Kleine en Boef zijn respectievelijk op de tweede en derde plek geëindigd met hun bontkraag waarvoor coyotes met pijnlijke wildklemmen zijn gevangen. Oud-burgemeester Onno Hoes werd ook genomineerd voor het kruipen in andermans hoesje en eindigt op de vierde plaats; dat de wasbeerhonden aan zijn kraag enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden en soms zelfs levend gevild, lijkt hem niet te deren. Hekkensluiters zijn Everon Jackson Hooi met zijn bontkraag van wederom coyotebont en zanger Rolf Sanchez met zijn bontkraag van wasbeerhondenbont.

Ook zangeres Natalie La Rose was in eerste instantie genomineerd. Zij heeft naar aanleiding van de nominatie besloten nooit meer bont te dragen.

Bont voor Dieren ziet gelukkig een steeds grotere weerstand tegen bont. De lijst met bontvrije winkels breidt zich uit en de productie van bont in Nederland is bijna geheel verboden. In 2017 zal Bont voor Dieren weer een verkiezing voor Dom Bontje houden. Bontspotters kunnen het hele jaar door genomineerden aanmelden.

Persbericht Bont voor Dieren