Na 150 jaar afwezigheid is de Shelleys oehoe terug in Ghana. Twee Britse onderzoekers stonden perplex toen ze de enorme en mysterieuze uil zagen, ze kenden hem alleen maar uit het museum! De eerste en enige uit Ghana afkomstige Shelleys oehoe is daar tentoongesteld, gevangen door een lokale jager in 1872!

Shelleys Oehoe
Mysterieuze Shelleys oehoe terug in Ghana (foto is niet van een Shelleys oehoe) | Foto: Pixabay

Zeldzame oehoe

De Shelleys oehoe (bubo shelleyi) komt voor in West- en Centraal Afrika, in landen als Sierra Leone, Liberia, Kameroen, Gabon en het Noordoostelijk deel van Congo-Kinshasa. Het dier is erg op zichzelf en laat zich nauwelijks zien, bovendien leven er niet veel exemplaren meer in het wild. De soort heeft de status kwetsbaar. Dat de oehoe in Ghana is waargenomen is dan ook groot nieuws.

Adelaarsuil

Een buitenkansje voor ecoloog Robert Williams en bioloog Joseph Tobia (Imperial College Londen), die in Ghana werken aan een project om de effecten van landbouw op de Ghanese ecologie in kaart te brengen. Op 16 oktober schrokken ze tijdens een wandeling op van een verstoorde vogel, op het eerste gezicht een soort adelaar – niet voor niets heet de Shelleys oehoe in het Engels een Eagle-Owl (adelaarsuil). Ze konden hun geluk niet op toen de vogel op een tak neerstreek, zich goed liet zien en zelfs zo lang bleef zitten dat er een goede foto kon worden gemaakt. Geen adelaar dus, maar de ‘heilige graal’ voor vogelaars die zich al jaren verwonderden waarom de vogel zo zeldzaam geworden was.

Oost-Ghana

Dr. Nathaniel Annorbah van de Universiteit van Milieu en Duurzame Ontwikkeling:

“Dit is echt sensationeel. We zijn al jaren op zoek naar deze ongrijpbare vogel in de westelijke laaglanden, dus dat we hem nu hier in de hooggelegen bossen van de oostelijke bergkammen tegenkomen, is echt een enorme verrassing.”

Atewabos

Het is in ieder geval een extra impuls voor de gezamenlijke actie van natuurbeschermers, de overheid en de internationale gemeenschap om het Atewabos in Ghana te beschermen tegen (Chinese) grondstofwinning in het gebied. Hiertegen wordt al langer actie gevoerd. Zo werd in november vorig jaar een resolutie tegen bauxietmijnen aangenomen door de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) en ondertekend door 260 organisaties, waaronder grote bedrijven als BMW en Tetra Pack. De actie ging gepaard met acties van artiesten, performers en beroemdheden uit de hele wereld, onder wie ook Leonardo di Caprio.

Dit jaar benadrukte Okyenhene, Osagyefo Amoatia Ofori Panin II, Koning van de Oost-Ghanese Akyem Abuakwa stam, de boodschap nog maar eens. Het bos is niet alleen cruciaal voor het behoud van de biodiversiteit, maar het is ook een belangrijke schakel in de drinkwatervoorziening van vijf miljoen Ghanezen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée