Katten vormen een mentaal beeld van hun eigenaar, zo blijkt uit een Japans onderzoek. Dit beeld gebruiken zij om hun bewegingen te volgen. Als het baasje plots ergens anders opduikt dan verwacht, reageert de kat verrast.

Katten vormen een mentaal beeld van hun mens
Katten vormen een mentaal beeld van hun mens | Foto: publiek domein

Het algemene beeld dat heerst is dat honden dol zijn op hun eigenaar, maar dat het katten niet zoveel kan schelen – ook als zij hun naam herkennen. Voor dat laatste was tot voor kort geen wetenschappelijk bewijs. Uit eveneens een Japans onderzoek van 3 jaar geleden, door Atsuko Saito van de Sophia Universiteit in Tokio, bleek dat katten altijd op hun eigen naam reageren en niet zozeer op woorden die erop lijken. Commando’s opvolgen is echter waar zij de grens trekken.

Katten vormen een mentaal beeld van hun mens
De eigenaar van een kat is extreem belangrijk in hun leven als bron van voedsel en zekerheid | Foto: publiek domein

Recent onderzoek van Saho Takagi van de Universiteit van Kioto toont aan dat katten, naast dat zij hun naam herkennen, zich ook zeker bezighouden met hun eigenaar. Er werd getest wat er gebeurde als 50 katten individueel in een kamer herhaaldelijk hun eigenaar hun naam hoorden roepen van buiten, gevolgd door de stem van een vreemde of het baasje in de kamer. Daaruit bleek dat de katten alleen verbaasd waren als ze plots hun eigenaar in de kamer hoorden. Het inbeelden van de eigenaar wijst op hogere cognitieve vermogens, waaronder vooruitdenken en verbeelding. Takagi:

“Deze studie laat zien dat katten hun locatie in kaart kunnen brengen gebaseerd op de stem van hun eigenaar. Het veronderstelt dat katten in staat zijn om het onzichtbare in te beelden. Katten zouden een diepgaander verstand kunnen hebben dan wordt gedacht.”

Volgens Roger Tabor, bioloog, auteur en presentator van de BBC serie Cats is dit niet verrassend:

“De eigenaar van een kat is extreem belangrijk in hun leven als bron van voedsel en zekerheid.”

Vandaar dat het ook zeer verwarrend voor katten kan zijn om die stem te horen zonder dat het baasje in de buurt is.

Katten vormen een mentaal beeld van hun mens
Het kan zeer verwarrend zijn voor katten om diens stem te horen zonder dat het baasje in de buurt is | Foto: publiek domein

Uit het onderzoek bleek ook dat katten amper reageren op het gemiauw van andere katten. Zij gebruiken dit – kittens daargelaten – in hun communicatie naar mensen, maar vertrouwen onderling meer op andere signalen, zoals geur.

Bronnen:

#GNvdD: Katten herkennen hun eigen naam, maar of ze willen luisteren?

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap