Reisorganisatie Expedia Group stopt met de verkoop van vakanties met dolfijnenshows. Het bedrijf heeft onlangs zijn dierenwelzijnsbeleid aangepast. Als gevolg hiervan bieden zij geen activiteiten meer aan waarbij walvisachtigen in gevangenschap worden gehouden.

Expedia stopt reisaanbod met dolfijnenshows
Expedia stopt reisaanbod met dolfijnenshows | Foto: publiek domein

Volgens persbureau PA Media meldde het bedrijf dat het van plan is om het beleid begin 2022 in te voeren. Zo krijgen hun aanbieders 30 dagen de tijd om te voldoen aan het bijgewerkte beleid en als ze dat niet doen, dan zullen ze worden verwijderd van de website. Expedia Group kondigde het nieuws aan op Twitter:

“We hebben onlangs ons dierenwelzijnsbeleid aangepast. Als gevolg hiervan zullen attracties en activiteiten die optredens door of interacties met dolfijnen en andere walvisachtigen met zich meebrengen, niet langer beschikbaar zijn op onze sites.”

De laatste jaren groeit de kritiek op dierenshows. De laatste dolfijnenattractie in gevangenschap in Engeland sloot in 2003, maar mensen kunnen nog steeds voor dit soort shows in het buitenland terecht, inclusief Nederland. Er worden wereldwijd meer dan 3.000 dolfijnen in gevangenschap gehouden in toeristische amusementscentra.

Expedia stopt reisaanbod met dolfijnenshows
Meer dan 3000 dolfijnen worden voor entertainmentdoeleinden in gevangenschap gehouden  | Foto: publiek domein

Voorbeeld voor de rest

Campagnevoerders zijn hoopvol en denken dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen gaan volgen. Virgin Holidays is in 2019 al gestopt met de verkoop van tickets voor dolfijnenattracties. Katheryn Wise van World Animal Protection zegt:

“Dit is geweldig nieuws! We voeren hier al campagne voor sinds 2019 en we zijn zo blij dat ze hebben geluisterd. Reisorganisaties spelen een enorme rol in het stimuleren van dolfijnenvermaak in gevangenschap. Expedia Group is een van de grootste reisorganisaties ter wereld en we zijn blij dat zij een standpunt innemen. Het is tijd voor andere reisorganisaties zoals TUI om het juiste te doen en hun voorbeeld te volgen.”

orkashow in een dolfinarium
Ook orka’s en andere zeezoogdieren horen niet in gevangenschap te leven | Foto: publiek domein

Stap in de goede richting

Expedia Group staat ook geen opzettelijk fysiek contact meer toe met wilde en exotische dieren. Hieronder vallen bijvoorbeeld dolfijnen, walvissen, walvisachtigen, olifanten, grote katten, beren, reptielen en primaten. Het bedrijf verkoopt ook geen activiteiten meer waarbij exotische dierencafés, restaurants en reizende dierentuinen bij betrokken zijn. Expedia zal nog wel gebruik blijven maken van opvangcentra aan zee waarbij dieren in gevangenschap in een leefomgeving aan zee verblijven, zolang deze wel geaccrediteerd zijn en geen interacties of optredens bieden. Ben Pearson, interim-landendirecteur van World Animal Protection Australië zegt:

“Dit is een enorme stap in de richting van ons doel om een einde te maken aan de wreedheid tegen dolfijnen. We willen dat dit de laatste generatie is van walvissen en dolfijnen die lijden in gevangenschap voor amusement. Al veel te lang worden dolfijnen en walvissen gedwongen om op te treden en 50 jaar lang in kleine kale tanks te leven. De reisindustrie maakt hier enorme winsten mee en wakkert de wreedheid aan.”

dolfijnenshow
Dolfijnenshow zijn achterhaald en passen niet meer in het huidige tijdsbeeld | Foto: publiek domein

Dolfijnen zijn geen entertainers

Steeds meer reisorganisaties nemen afstand van onethische dierenattracties. Zo veroorzaakte Intrepid Travel een domino-effect bij andere organisaties toen het in 2014 alle attracties met olifanten stopzette. Reisorganisatie Abta heeft in 2020 richtlijnen voor dierenwelzijn aangepast. Zo zijn activiteiten met olifanten in gevangenschap en contact met of het voeren van mensenapen, beren, krokodillen of alligators, orka’s, luiaards en wilde katten niet toegestaan. Ook TripAdvisor, British Airways Holidays en Booking.com verkopen geen tickets voor dolfijnenshows meer. Expedia is dus aan de late kant en werd hierom fors bekritiseerd. Pearson:

“Deze stap van Expedia Group is positief, maar er is nog veel werk te doen. Nu er steeds meer tegenstanders zijn voor het gevangen houden van dolfijnen voor vermaak, roepen we zowel de regering van Queensland als Sea World op om te stoppen met het fokken van dolfijnen in gevangenschap. De wrede commerciële uitbuiting van dolfijnen en andere wilde dieren hoort niet thuis in de moderne maatschappij. Dolfijnen zijn wilde dieren, geen entertainers.”

Bronnen:

RCC: Reclame ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’ Dolfinarium misleidend

Rechter houdt export zeezoogdieren Dolfinarium tegen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer