Zes maanden geleden werd in het Peruaanse gedeelte van het Amazonegebied een mysterieus ‘hekwerkje’ gevonden op een boom. Her kreeg de koosnaam ‘Silkhenge’. Ondanks dat onderzoekers de constructie enkele dagen geobserveerd hadden, werd het niet duidelijk welk dier (of schimmel) verantwoordelijk is voor de bouw van de constructie.

Silkhenge - hekwerkje
Silkhenge – hekwerkje

Nu is er dan eindelijk een antwoord. In december ging wetenschapper Phil Torres samen met entomologen Lary Reeves, Gina Hill en fotograaf Jeff Cremer terug naar het kleine eiland waar de bouwwerkjes waren gevonden. Een week lang werd het gebied onderzocht en geobserveerd. In een spoor van 200 meter werden 45 van deze ‘Silkhenges’ gevonden. De observatie leidde tot een succes toen er een spinnetje uit de stellage kwam. Het is nog niet duidelijk of deze spin als soort al eerder is ontdekt en welke soort het dan is, maar de bevinding is interessant voor een aantal redenen.

Spinnen laten hun eieren niet onbeheerd achter, normaal leggen ze die in hun eigen web, voor ultieme bescherming. Voor zover nu duidelijk, is ‘Silkhenge’ een constructie voor maar één enkel eitje. Dit is een unieke bevinding. Omdat niemand de spin de constructie daadwerkelijk heeft zien bouwen is het nog steeds niet 100% zeker dat zij ook de daadwerkelijk makers zijn, maar het vermoeden is sterk.

De reden van het plaatsen van het hekwerkje om een enkel eizakje, is ook nog niet duidelijk. Het kan natuurlijk bescherming van het eitje zijn, maar het kan ook aantrekking van mijten die in de buurt lopen zijn, zodat de jonge spin zodra het uit het eitje komt meteen een maaltijd heeft.

The Mysterie Silkhenge Spider

Bron ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk

Omroep Piep!