Gisteren overhandigde Wakker Dier de Modder-Trofee aan de biologische varkensboer met de Mooiste Modderpoel van 2014. Dit jaar gaat de eer naar boerin Nieske Neimeijer uit Heino. Doorslaggevend voor de overwinning zijn de vele schuur- en schurkmogelijkheden die Nieske rondom de poel heeft aangebracht: op en top genieten voor de varkens!

modderpoel
Boerin Neimeijer in de modderpoel | Foto: Wakker Dier

 

Hoewel de zomer voor velen van ons in het water is gevallen, is het juist feest voor de biologische moedervarkens. Ze kunnen niet goed tegen hitte en genieten juist extra van volle modderige poelen. Wakker Dier:

“Varkens kunnen niet zweten, en houden helemaal niet van hitte. Dit weer is dus perfect en zorgt voor extra grote modderpoelen! Helaas kunnen alleen de biologische moedervarkens van de luxe poelen genieten, de rest van de varkens zit altijd binnen.”

Wakker Dier roept dan ook alle consumenten op om te kiezen voor biologisch.

Het was een nek-aan-nek-race!
De Facebook-volgers van Wakker Dier kozen met een nipte meerderheid voor Neimeijer. De strijd verliep nek-aan-nek met de andere kandidaat: de modderpoel van familie Overesch uit Raalte. Het bijzondere aan hun poel is dat deze vlak onder een enorme boom ligt, zodat de varkens bij felle zon lekker in de schaduw én in het water kunnen liggen.

Biologische varkens; modderpoel en krulstaarten!
Biologische varkens hebben geluk, zij kunnen naar buiten en krijgen lekker veel stro. De meeste biologische moedervarkens krijgen zelfs een lekkere koele modderpoel. Dat is hard nodig in de zomer want varkens houden helemaal niet van hitte. Ze kunnen niet zweten en bij zomerse temperaturen heeft het dier de koele modder nodig om af te koelen. Maar modderpoelen zijn ook belangrijk voor sociaal gedrag en huid- en wondverzorging.

Een ander voordeel voor de biologische varkens is dat ze hun krulstaarten mogen houden. In de vee-industrie wordt de staart er op jonge leeftijd onverdoofd afgesneden, maar biologische varkens hebben nog een vrolijke krulstaart. Zo hoort het ook eigenlijk, want naast dat het afsnijden pijnlijk is, is de staart ook belangrijk voor de communicatie tussen varkens. Net zoals bij honden geeft de staart aan hoe het varken zich voelt.

Wakker Dier feliciteert Nieske Neimeijer, en vooral haar varkens, met de Mooiste Modderpoel van Nederland!

Meer informatie over het belang van een modderpoel: WUR-rapport in opdracht van Wakker Dier: Zoelen van varkens en de implicaties voor dierenwelzijn.

Persbericht Wakker Dier