Mensen die hun ongewenste huisdieren levend in een vuilcontainer gooien: het is een afschuwelijke en alarmerende trend aan het worden. In de Rotterdamse wijk Charlois vond een oplettende buurtbewoonster een doos met daarin een moederpoes met vijf kittens bij een vuilcontainer. Een dag later troffen medewerkers van een bedrijf ook een doos met een moederpoes met twee kittens aan in een container. Alle dieren maken het gelukkig goed en zijn aan het bijkomen bij de Stichting Zwerfkatten Rijnmond.

vuilcontainers
Moederpoezen met kittens gevonden in vuilcontainers in Charlois en Maassluis | Foto: Pixabay

Charlois

Toen een bewoonster van de Rotterdamse wijk Charlois nog wat weggooide in de vuilcontainer buiten, hoorde ze ergens gemiauw. Ze besloot te kijken waar het geluid vandaan kwam en zag toen naast de container een open, kartonnen doos van een stofzuigermerk staan, met een zwart-witte moederpoes met vijf eveneens zwart-witte kittens er in. Omdat het al half twaalf in de avond was, aarzelde de vrouw geen moment en nam het gezin mee naar huis. De volgende dag nam zij contact op met de Stichting Zwerfkatten Rijnmond (SZR), die snel vrijwilligers stuurde om de poes en haar kroost op te halen. In de opvang heeft de dierenarts de katten vervolgens nagekeken, ontvlooid en ontwormd. Ook is bij de moederpoes gekeken of zij gechipt was. Dat was niet het geval.

Tam

De kittens, een week of 5 a 6 oud, zijn net als hun moeder tam. Ze zijn duidelijk mensen gewend en hoeven dus niet gesocialiseerd te worden in een gastgezin. Ze moeten nog een aantal weken bij hun moeder in de opvang blijven en kunnen daarna geplaatst worden bij een gezin.

https://www.facebook.com/stichtingzwerfkattenrijnmond/posts/2367059046674089

Maassluis

Nauwelijks een dag later vonden medewerkers van een bedrijf in Maassluis een moederpoes met 2 kittens in een dichtgeplakte doos in een vuilcontainer. De doos stond ook nog eens in de brandende zon. De katten werden net op tijd gered, want de container zou spoedig worden geleegd. Ook dit nestje is door SZR opgevangen.

https://www.facebook.com/stichtingzwerfkattenrijnmond/posts/2370507452995915

Crooswijk

Eerder deze maand werden er 3 volwassen katten bij een vuilcontainer gevonden, in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Zij hebben inmiddels de jackpot gescoord: de bofpoezen zijn met z’n allen door een lieve familie geadopteerd:

https://www.facebook.com/stichtingzwerfkattenrijnmond/posts/2362336923812968

Hoewel SZR dit soort meldingen wel vaker krijgt, blijft het altijd even slikken en de commentaren op social media zijn dan ook ‘niet voor de poes’. Situaties als deze kunnen immers makkelijk voorkomen worden, als eigenaren de verantwoordelijkheid nemen om hun dieren te laten steriliseren of castreren. Een sterilisatieplicht, zoals in 2018 in België is ingegaan, zou daarvoor een uitkomst zijn.

Interesse in een kater, poes of kitten van SZR? Vul dan via www.zwerfkattenrijnmond.nl het adoptieformulier in.

Bronnen:

 ©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel