De toekomst van ‘showbizduo’ Little White en Little Grey lacht hen weer tegemoet. De twee vrouwelijke beloega’s (witte dolfijnen) kunnen na 12 jaar gevangenschap in een krappe betonnen tank eindelijk hun natuurlijke gedrag vertonen in hun ruime onderkomen in het Beluga Whale Sanctuary. De reis van Shanghai naar IJsland was een succes en de dieren zijn rustig aan het acclimatiseren.

walvisreservaat
Na een lange reis worden Little Grey en Little White uitgeladen in IJsland | © Beluga Sanctuary

We schreven eerder over het plan dat de twee beloega’s overgeplaatst zouden worden naar het Beluga Whale Sanctuary in IJsland.

#GNvdD: Chinese beloega’s eerste bewoners beloegarusthuis IJsland (video)

De beloega’s zijn in Rusland in het wild gevangen toen ze zo’n twee jaar oud waren en zijn daarna opgesloten in bassins in de Changfeng Ocean World Zoo in Shanghai, waar ze kunstjes moesten uitvoeren voor mensen. Nadat bekend werd dat beloega’s aantoonbaar lijden in gevangenschap, kwam er veel kritiek van dierenrechtenorganisaties. Na jarenlange druk op het dierenpark ging de leiding van het park akkoord met overplaatsing van de dieren naar een nieuwe locatie.

De nieuwe locatie werd het Beluga Whale Sanctuary, een groot reservaat in de baai van Klettsvik in IJsland. Het reservaat is 32.000 vierkante meter groot en 10 meter diep en geheel ingericht op het beschermen van de dolfijnen. Sea Life Trust, de organisatie achter het reservaat, heeft tot doel een voorbeeld te worden voor het opvangen van alle 3000 beloega’s die momenteel in gevangenschap leven. Andy Bool, hoofd van Sea Life Trust:

“We hebben de afgelopen 18 maanden keihard gewerkt met Little White en Little Gray om ervoor te zorgen dat ze voorbereid en klaar waren voor de lange reis.”

Grey en White zijn maandenlang getraind om hun adem langer vast te houden en lichamelijk sterker te worden om getijden en stroming het hoofd te bieden. Ook hebben ze extra vet gekweekt om beter om te kunnen gaan met de koudere watertemperaturen.

Succes

De dieren moesten de halve wereld over reizen voor ze op hun bestemming aankwamen. Voor hun reis zijn zij in speciale op maat gemaakte containers achtereenvolgens per vliegtuig, ferry en vrachtwagen vervoerd. Op 20 juni schreef het Beluga Sanctuary op haar website dat de reis succesvol is verlopen en dat de dieren naar de nieuwe zorgpool zijn overgebracht. Ze doen het allebei goed na zo’n lange en gecompliceerde reis en zijn al begonnen met acclimatiseren en eten.

Herstellen

Little Grey en Little White krijgen eerst alle aandacht en tijd om te herstellen en te acclimatiseren in hun nieuwe omgeving. Tijdens hun quarantaineperiode van 40 dagen verblijven zij in de verzorgingspoel, waar ze regelmatig worden bezocht door dierenartsen en een kernteam van experts. Zij zullen de komende maanden bestuderen hoe de beloega’s zich aanpassen aan hun nieuwe thuis en de welzijnsbehoeften zorgvuldig volgen en evalueren.

De beloega’s worden met extra zorg behandeld, omdat walvissen en dolfijnen die na gevangenschap teruggeplaatst worden in het wild het niet altijd redden. Zo stierf de orka Keiko van Free Willy, achttien maanden na zijn vrijlating in 2002. Door de twee beloega’s te bestuderen doen wetenschappers nieuwe kennis op om ook de andere duizenden beloega’s in gevangenschap succesvol te herplaatsen.
Op de website van de BBC zijn beelden van het nieuwe verblijf van Grey en White te bekijken.

Meer beloega’s opvangen

Afhankelijk van hoe Little Grey en Little White het doen, zal het opvangcentrum misschien in de toekomst ook de thuisbasis worden van andere beloega’s. Maar omdat er nog steeds toeristen in de buurt van de dieren kunnen komen en er ook ideeën zijn voor een bezoekerscentrum, blijven dierenrechtenorganisaties de ontwikkelingen goed volgen.

Ook een beloega helpen? Je kunt er bijvoorbeeld eentje adopteren, kijk op de site van Beluga Sanctuary voor meer informatie.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel