Sea Shepherd heeft beelden vrijgegeven van een dolfijnenjong dat verstrikt raakt in de haak van een vislijn. Deze tragische gebeurtenis vond plaats voor de Gold Coast, in het oosten van Australië.

dolfijnenjong
Moeder probeert haar jong te laten ademen | Foto: screenshot video

Op de beelden is te zien en horen hoe het dolfijntje van slechts drie maanden oud voortdurend hoge kreten uitslaakt, terwijl ze zich probeert los te maken van de vislijn die in haar buik vast zit.

De moeder van het dier duwt het dolfijntje naar de oppervlakte, zodat ze kan ademen. Uiteindelijk weten duikers het jong los te krijgen van de ‘drum line’, die bedoeld is om haaien te vangen. Drum lines zijn touwen die vastgemaakt zijn aan boeien. Het ene touw is verankerd in de zeebodem, aan het andere zit een grote vishaak met aas.

Sea Shepherd wil met het filmpje, gemaakt in 2014, aandacht vragen voor al die dieren die slachtoffer worden van vislijnen en haaiennetten. Deze worden bij populaire stranden gebruikt om haaien te doden. Uit tellingen blijkt dat minder dan de helft van de dieren die gevangen worden voor de kust van Australië, haaien waren.

Hoe lang het dolfijntje verstrikt heeft gezeten is niet duidelijk. Uiteindelijk raakte het jonge dier blind aan een oog. Voor behandeling is ze naar SeaWorld overgebracht: ondanks de verwoede pogingen van haar moeder om haar in leven te houden, zijn de twee nu alsnog gescheiden. Of ze ooit weer met haar moeder herenigd kan worden en in vrijheid mag leven is niet bekend.

Bekijk hier de hartverscheurende beelden: 

Vanzelfsprekend is ook het vangen van haaien, wier enige misdaad is dat zij rondzwemmen in hun eigen habitat, natuurbeschermers een doorn in het oog. Duizenden zeedieren worden jaarlijks verwond en gedood door de 360 drum lines en 30 haaiennetten voor de Australische kust.

Sea Shepherd voert actie tegen deze haaienvangstmethoden via campagne Apex Harmony.

Nicole McLachlan maakte de beelden van het dolfijntje:

“Het is overduidelijk dat het haaienbestrijdingsprogramma niets meer is dan een verwoestend en walgelijk beleid, dat niet gebaseerd is op gedegen wetenschappelijk bewijs. 350 wetenschappers hebben zich zelfs juist tegen deze middelen uitgesproken. Ze worden slechts gebruikt om het publiek een vals gevoel van veiligheid te geven, terwijl ze vooral juist schade aanrichten. Het is tijd dat mensen zien wat er werkelijk aan de hand is. Alleen al in Queensland raakten vorig jaar 13 dolfijnen (inclusief dit jong) verstrikt, naast honderden haaien, 19 zeeschildpadden, 8 walvissen en 7 mantaroggen, en vele andere dieren. Sinds 1962 zijn zeker 50.000 haaien gedood en 30.000 dieren als bijvangst. De meeste stierven een gruwelijke dood.”

Wil je in actie komen tegen deze manier om haaien te weren? Onderstaand tref je de e-mailadressen aan van Australische politici.

Bill Byrne, minister van Landbouw en Visserij
E-mail: agriculture@ministerial.qld.gov.au

Steven Miles, minister van Milieu, Queensland
E-mail: environment@ministerial.qld.gov.au

Annastacia Palaszczuk, premier van Queensland
E-mail: thepremier@premiers.qld.gov.au

Jackie Trad, vice-premier
E-mail: deputy.premier@minsterial.qld.gov.au

Deborah Frecklington, shaduwminister voor Visserij
E-mail: Nanango@parliament.qld.gov.au

Bronnen: HLN.be, Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl