De afgelopen vijftien jaar werden in het buitenland meer dan een miljoen wilde dieren, waaronder zelfs bedreigde dieren, door Amerikaanse trofeejagers gedood. Dit blijkt uit een onderzoek van NBC Bay Area. De vermoorde dieren werden veelal als trofeeën naar de Verenigde Staten gestuurd.

trofeejagers
Vooral olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en luipaarden vallen ten prooi aan trofeejagers | ©Burrard-Lucas Wildlife Photography

Amerikaanse jagers doden de dieren in het buitenland en laten de buitgemaakte dode dieren, of delen van de dieren, naar de VS verschepen om er daar jachttrofeeën van te laten maken. Het jagen gebeurt veelal voor de sport en is een dure aangelegenheid. Het zogenaamde trofeejagen is legaal en wordt zelfs ondersteund door sommige wetenschappers. Volgens deze mensen zorgen de financiële bijdragen voor het behoud van de natuur.

Miljoenen
David Hayes, voormalig adjunct-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, zegt dat stropers vaak profiteren van de gebrekkige controles en het beperkte toezicht door de VS op de invoer van de dierenoverblijfselen.

“Het is een enorme markt waar veel geld in om gaat. Grote populaties wilde dieren worden ernstig in hun bestaan bedreigd door deze trofeejagers die dieren of delen van gedode dieren voor veel geld op de Amerikaanse zwarte markt brengen. Vooral de hoorn van de neushoorn, ivoor en tijgerbot zijn gewilde producten. In deze handel gaan vele miljoenen om.”

Gruwelijke cijfers
Elk jaar schieten en doden Amerikaanse jagers in het buitenland meer dan 70.000 dieren voor hun dure ‘sport’. Vervolgens proberen de jagers de dieren of hun overblijfselen naar de VS te verschepen om ze daar te laten verwerken tot trofee. Zelfs bedreigde diersoorten worden geïmporteerd. De NBC Bay Area Investigative Unit heeft de meest gewilde dieren van de trofeejacht in Afrika verzameld. Het blijkt dat de olifant, de leeuw, de neushoorn, de buffel en het luipaard het meeste risico lopen gedood te worden in Afrika door de welgestelde hobbyjagers, die grote bedragen neertellen voor het vermoorden van een wild dier.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema