Uit onderzoek blijkt dat het benutten van de natuurlijke kracht van mieren doeltreffender kan zijn als gewasbeschermer dan het gebruik van schadelijke chemicaliën. Met het juiste beheer kunnen op deze manier gezonde gewassen geteeld worden.

Mieren mogelijk effectiever als gewasbeschermer dan pesticiden
Mieren mogelijk effectiever als gewasbeschermer dan pesticiden | Foto: publiek domein

Mieren doden bepaalde vormen van ‘ongedierte’, waardoor planten beschermd worden en de opbrengst van de gewassen groter wordt. Dit komt omdat zij ‘generalistische roofdieren’ zijn, die jagen op soorten die schade toebrengen aan vruchten, zaden en bladeren. Daarnaast blijkt dat hoe groter de diversiteit aan mieren, hoe meer bescherming zij bieden tegen een breder scala aan plagen.

Mieren mogelijk effectiever als gewasbeschermer dan pesticiden
Foto: publiek domein

De helft van de insectenbiomassa op aarde bestaat uit mieren. Er zijn meer dan 10.000 soorten bekend, waarvan sommige zelfs hun eigen gewassen kunnen verbouwen voor voedsel.

Efficiënte gewasbeschermer

Tijdens het onderzoek werden groepen planten mét mieren vergeleken met planten waarbij de mieren waren verwijderd. Dit wees er sterk op dat de mieren verantwoordelijk zijn voor de waargenomen veranderingen. Bij de studies werd gekeken naar zeventien gewassen, waaronder citrus, mango, appel en sojabonen, in landen als de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. De onderzoekers zeggen in hun paper in Proceedings of the Royal Society B.:

“In het algemeen kunnen mieren, met goed beheer, nuttige plaagbestrijders zijn en de gewasopbrengst in de loop van de tijd verhogen. Sommige mierensoorten hebben een vergelijkbare, of hogere doeltreffendheid dan pesticiden, tegen lagere kosten.”

.

Mieren in symbiose met een acacia | Foto: publiek domein

De mieren werken het best als er sprake is van ‘gediversifieerde landbouwsystemen’, zoals agroforestry, waarbij bomen en gewassen op hetzelfde land worden geteeld. De mieren nestelen namelijk niet alleen op de grond en in planten, maar ook in bomen. Hoofdonderzoeker Dr. Diego Anjos van de Federale Universiteit van Uberlândia is verheugd over de uitkomst:

“Onze studie moedigt boeren aan om duurzamere praktijken te gebruiken, zoals biologische bestrijding door mieren en het gebruik van gewassen in de schaduw als een manier om mieren op natuurlijke wijze te bevorderen in gewassystemen.”

 

De rol van mieren in de landbouw is echter nog niet geheel duidelijk. Zij beschermen namelijk sommige soorten ongedierte dat suikers voor hen produceert. Door een alternatief te verstreken zou dit probleem verholpen kunnen worden.

Mieren mogelijk effectiever als gewasbeschermer dan pesticiden
Mieren verdienen meer waardering | Foto: publiek domein

Bronnen:

Mieren gaan ontbossing tegen

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap